x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CRIZA NORD-COREEANĂ: Statele Unite, gata să intervină în cazul unei "provocări" din partea Coreei de Nord

CRIZA NORD-COREEANĂ: Statele Unite, gata să intervină în cazul unei "provocări" din partea Coreei de Nord

26 Apr 2013   •   08:50
CRIZA NORD-COREEANĂ: Statele Unite, gata să intervină în cazul unei "provocări" din partea Coreei de Nord
Sursa foto: captura video

Şeful Statului Major interarme american, generalul Martin Dempsey, a anunţat joi, în Japonia, că trupele americane sunt pregătite pentru orice eventualitate în cazul unor "provocări" din partea Coreei de Nord.  "Vom face totul pentru a descuraja Coreea de Nord de la orice provocare", a declarat generalui Dempsey în faţa militarilor de la baza aeriană americană Yokota Air Base, la vest de Tokyo.

 "Vă pot garanta că suntem pregătiţi alături de aliaţii noştri japonezi să protejăm cetăţenii şi instalaţiile celor două state", a afirmat generalul, potrivit mediafax.ro. Dempsey le-a transmis liderilor chinezi hotărârea Washingtonului de a-şi apăra aliatul japonez, în contextul în care relaţiile dintre Beijing şi Tokyo sunt foarte tensionate din cauza unui conflict teritorial în marea Chinei meridionale.

 În urma incursiunii recente a opt nave guvernamentale chineze în apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia, Senkaku, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu, premierul japonez Shinzo Abe a avertizat că forţele japoneze vor folosi, dacă va fi necesar, forţa pentru a respinge chinezii în caz de debarcare.

 La 14 aprilie, secretarul de Stat american John Kerry, aflat în vizită în Japonia, a prevenit deja că Statele Unite sunt "determinate să apere Japonia", după ce Coreea de Nord a ameninţat ţara cu un atac nuclear.

 "Statele Unite sunt pe deplin hotărâte să apere Japonia", a subliniat Kerry în cadrul unei conferinţe de presă alături de ministrul japonez al Afacerilor Externe Fumio Kishida.

 Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului japonez al Afacerilor Externe a declarat joi pentru AFP că relaţia cu Statele Unite reprezintă pentru Japonia "cea mai importantă prioritate".  Tokyo apreciază "reechilibrarea diplomaţiei americane către Asia. Avem nevoie de angajamentul american", a adăugat acesta.

×