x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cruzime fără granițe. Protestatar asiatic, dus cu forța și bătut în incinta unui consulat chinez din Marea Britanie

Cruzime fără granițe. Protestatar asiatic, dus cu forța și bătut în incinta unui consulat chinez din Marea Britanie

17 Oct 2022   •   12:00
Cruzime fără granițe. Protestatar asiatic, dus cu forța și bătut în incinta unui consulat chinez din Marea Britanie

Un protestatar din Hong Kong a fost dus cu forța și bătut în incinta consulatului Chinei din orașul Manchester din Marea Britanie, potrivit BBC.

Un manifestant pro-democrație din Hong Kong a fost târât duminică în incinta consulatului chinez din Manchester. Bărbați neidentificați au ieșit din consulat și l-au forțat pe bărbat să intre în incintă, înainte ca acesta să scape cu ajutorul poliției și al altor manifestanți.

„M-au târât înăuntru și m-au bătut", a declarat protestatarul pentru BBC.

Acesta a mai povestit că mai mulți chinezi au ieșit din consulat și au distrus afișele protestatarilor.

„Este ridicol. Ei [atacatorii] nu ar fi trebuit să facă asta. Ar trebui să avem libertatea de a spune ce vrem aici [în Marea Britanie]", a adăugat protestatarul.

După incident, tensiunea a crescut în zona consulatului. Personalul instituției le ceruse anterior protestatarilor să se mute pe partea opusă a străzii, dar aceștia au refuzat.

La protest au fost prezenți doi ofițeri de poliție, dar numărul acestora a crescut la câteva minute de la începutul altercației. Polițiștii s-au adunat la porțile complexului încercând să oprească lupta, în timp ce un ofițer a intrat în incinta consulatului și l-a scos în stradă pe bărbatul care fusese târât înăuntru.

Un purtător de cuvânt al consulatului a declarat că protestatarii au afișat un portret insultător al președintelui Chinei.

„Acest lucru ar fi intolerabil și inacceptabil pentru orice misiune diplomatică și consulară a oricărei țări. Prin urmare, condamnăm acest act deplorabil cu indignare puternică și opoziție fermă", a spus reprezentantul consulatului.

Ministerul de Externe din Marea Britanie a declarat că a solicitat de urgență clarificări cu privire la acest incident, iar Poliția din Manchester a lansat o anchetă. Consulatul se află pe teritoriul britanic, dar nu se poate intra în el fără consimțământ. Orice infracțiune comisă în incinta diplomatică este supusă legislației britanice, dar angajații pot deține imunitate diplomatică.

Reacționând pe Twitter, fostul lider conservator Iain Duncan Smith a declarat că guvernul britanic ar trebui să ceară scuze complete din partea ambasadorului chinez și trimiterea înapoi în China a celor implicați.

Demonstranții protestau în timp ce la Beijing începea congresul Partidului Comunist.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: protestatar chinez