x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cu televizorul la subraț. Magazinele din orașele asediate sunt jefuite și distruse

Cu televizorul la subraț. Magazinele din orașele asediate sunt jefuite și distruse

10 Mar 2022   •   07:30
Cu televizorul la subraț. Magazinele din orașele asediate sunt jefuite și distruse

Un bărbat iese târșâit din magazin. La subsoara dreapta poartă un televizor. Pe stânga – cutia unui laptop. Merge greu fiindcă împinge cu piciorul drept o cutie cu o oală sub presiune.

 În jurul său, fug oameni încărcați cu sacoșe, cutii, plase sau saci. Magazinul din care ies s-a golit. Nu mai există pază, pe jos sunt cioburi și produse călcate în picioare.

E doar una din sutele de imagini cu magazinele jefuite în Ucraina. În unele orașe asediate de armata rusă nu mai există nici hrană, nici apă și nici electricitate. Mulți locuitori au asediat mall-urile, n-au scăpat nici magazinele mici, de cartier. Rafturile cu alimente sunt devastate, la fel și farmaciile.

Orașele din est – cele mai grave probleme

 Imaginile sunt aceleași la Harkov sau Irpen. Nimeni nu se mai ferește, nu există ordine. În haos, ușile pocnesc, geamurile sunt sparte, cuti cu aparatură sunt înfundate în traiste. Lumea fuge, unul doarme pe gresia colorată cu resturi legume a unui magazin alimentar. Pe saci de cartofi rupți câte unul alunecă, niște femei trag de hârtia pungilor cu făină. Alarmele țiuie în zadar, albul tejghelelor e clar, nu mai e niciun produs. Din zonele de băuturi se mai vad doar pete și mici bălți.

Pedeapsa pentru jaf este dură în aceste zile în Ucraina. Cel prins este legat cu scotch de câte un copac. Pantalonii i se dau jos, iar „judecătorii” – de obicei voluntari care încearcă să asigure ordinea în orașele asediate – îi aplică vinovatului lovituri de băț. Hoții sunt lăsați, o vreme, prinși de copaci. La mâna ori piciorul trecătorilor. Mulți se răzbună pe cei care au furat alimente sau medicamentele cu lovituri crunte.

Pe lângă asaltul trupelor ruse, în haosul orașelor asediate, magazinele sunt călcate în picioare și jefuite.

 

I

×