x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum a fost ucis Osama bin Laden

Cum a fost ucis Osama bin Laden

de Marina Constantinoiu    |    02 Mai 2011   •   09:08
Cum a fost ucis Osama bin Laden

Le Monde prezintă câteva detalii referitoare la operaţiunea soldată cu moartea liderului
reţelei Al-Qaida, Ossama bin Laden, oferite intr-o conferinţă  de presă telefonică de consilieri ai preşedintelui american Barack Obama.

Bin Laden trăia intr-un complex  rezidenţial situat la 45 de kilometri nord de oraşul pakistanez Islamabad. O zonă rezidenţială, mai degrabă retrasă, unde locuiau mai mult militari pakistanezi in retragere.

Liderul Al-Qaida nu locuia intr-un cort in zonele tribale, ci intr-o reşedinţă luxoasă, " de opt ori mai mare decât ale reşedinţe”, construită in 2005. Zidurile reşedinţei erau intărite cu sârmă ghimpată. Cei care locuiau in această reşedinţă işi ardeau singuri gunoaiele. Toate aceste detalii au dat americanilor confirmarea că respectivii erau foarte vigilenţi.

Era o clădire cu trei etaje, in valoare de 1 milion de dolari, dar fără linie telefonică sau
conexiune la Internet.

Agenţii americani au fost trimişi la ţintă de un "curier” al lui bin Laden, al cărui nume de război le-a fost oferit americanilor de deţinuţi de la inchisoarea de la Guantanamo. Dar le-au fost necesari patru ani pentru a-i găsi identitatea şi doi ani pentru a-l localiza. Bin Laden trăia acolo impreună cu familia sa. Alte trei persoane, bărbaţi adulţi, au fost ucise in acest atac, printre aceştia numărându-se, probabil, unul dintre fiii lui Ossama bin Laden. A mai fost ucisă şi o femeie, care a fost folosită drept scut uman de către bărbaţii din clădire. O altă femeie a fost rănită.

Atacul a fost realizat cu ajutorul elicopterelor. Unul dintre ele a fost pierdut din cauze tehnice, după cum au precizat consilierii. Celălalt elicopter a repatriat comandoul care a efectuat operaţiunea.

Cadavrul este in posesia Statelor Unite. Au fost respectate ritualurile musulmane.

×