x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur puternic în China: 400 de morţi, 8.000 de răniţi

Cutremur puternic în China: 400 de morţi, 8.000 de răniţi

14 Apr 2010   •   00:00
Cutremur puternic în China: 400 de morţi, 8.000 de răniţi
Sursa foto: /xinhuanet.com
Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,9 pe scara Richter s-a produs miercuri în China. Cel puţin 400 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma calamităţii, alţi 8.000 de oameni au fost răniţi.


Seismul s-a produs în provincia Qinghai, într-o zonă aflată la altitudine, în apropierea Tibetului.

În urma cutremurului, foarte multe case s-au prăbuşit, străzile au fost blocate de alunecările de teren şi telecomunicaţiile au fost temporar întrerupte. Mai mult de 85 % dintre clădirile situate în apropiere de epicentru, în districtul Yushu, s-au dărâmat.

Seismul a fost înregistrat la ora locală 07:49 (02:49, ora României), la 380 de kilometri sud/sud-est de oraşul Golmud şi la o adâncime de 46 de kilometri.





Patru cutremure majore au lovit Pământul luna acesta
4 aprilie - un seism cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a zguduit statul mexican Baja California (nord-vestul ţării, la graniţa cu SUA). A fost resimţit şi în Statele Unite, în oraşele: Los Angeles, Palma Springs şi Las Vegas. A avut mai multe replici, cea mai mare fiind de 5,4 grade pe scara Richter. Bilanţul victimelor: doi morţi şi peste 100 de răniţi.
6 aprilie - un seism de 7,7 grade pe scara Richter a lovit nordul insulei indoneziene Sumatra. Nu au existat morţi, iar numărul persoanelor rănite a fost relativ mic.

11 aprilie - un cutremur de 6,8 grade pe scara Richter s-a produs în insulele Solomon, care fac parte din Centura de foc a Pacificului, o regiune cu activitate seismică intensă.
11 aprilie - un seism de 6,3 grade pe scara Richter a lovit sudul Spaniei. Fiind un cutremur de profunzime (producându-se la o adâncime foarte mare, respectiv 623 de kilometri), nu au existat victime şi pagube materiale.

De la începutul anului, numeroase cutremure puternice au fost resimţite în diverse colţuri ale lumii:
- la 12 ianuarie, un seism devastator (cel mai puternic din ultimii 200 de ani), de 7,3 grade pe scara Richter, a zguduit capitala haitiană Port-au-Prince şi împrejurimile oraşului. Aproximativ 270.000 de oameni au murit, iar pagubele materiale au fost evaluate la peste şapte miliarde de dolari.
- la 27 februarie, un cutremur de 8,8 grade pe scara Richter (cel mai puternic din ultimii 60 de ani) s-a produs în sudul statului Chile. Circa 500 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar pagubele materiale au fost estimate la 30 de miliarde de dolari.
- la 28 februarie, centrul statului Chile a fost lovit de un nou seism, cu o magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter
- la 4 martie, nordul statului Chile a fost zguduit de un seism cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter. Cutremur a produs panică printre locuitorii regiunii Antofagasta. Una dintre replici s-a produs la 5 martie în centrul ţării şi a avut magnitudinea de 6,6 grade Richter. Alte replici, mult mai puternice, măsurând 7,2 grade Richter, s-au produs la 11 martie la interval de câteva zeci de minute între ele. A urmat, la 15 martie, o altă replică de 6,7 grade pe scara Richter, pe coasta regiunii Concepcion. În total, cutremurul din 27 februarie a avut peste 200 de replici, ultima având loc la 28 martie.
- la 4 martie, un puternic seism de 6,4 grade s-a produs pe cealaltă parte a Oceanului Atlantic, în Taiwan.
- la 6 martie, un cutremur de 7,1 grade pe scara Richter a lovit partea de sud-vest a Sumatrei (Indonezia).
- la 8 martie, provincia estică Elazig din Turcia a fost lovită de un cutremur de 6 grade Richter. Cel puţin 38 de oameni au murit şi câteva zeci au fost răniţi.
- la 14 martie, un cutremur de 6,6 pe scara Richter a zguduit nord-estul Japoniei.
- la 14 martie, un alt seism având magnitudinea de 7 grade pe scara Richter a lovit estul Indoneziei.
- la 25 martie, un seism de 6,2 grade pe scara Richter a lovit capitala filipineză.
- la 30 martie, un cutremur de 6,4 grade pe scara Richter a zguduitlargul coastelor Myanmar (Marea Andaman).
● Anca Aldea

×
Subiecte în articol: externe