x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Daily Mail, șah-mat la România: Reportajul DEVASTATOR din Germania care arată de ce au dreptate britanicii să se teamă de invazia țigănească

Daily Mail, șah-mat la România: Reportajul DEVASTATOR din Germania care arată de ce au dreptate britanicii să se teamă de invazia țigănească

09 Mar 2013   •   22:45
Daily Mail, șah-mat la România: Reportajul DEVASTATOR din Germania care arată de ce au dreptate britanicii să se teamă de invazia țigănească
400 de țigani din România și Bulgaria s-au mutat într-un bloc turn din orașul german Duisburg, terorizându-și vecinii până când aceștia s-au mutat. Întreaga zonă a devenit rău famată, iar prețul apartamentelor a scăzut de trei ori.
Săptămâna trecută, Link Soeren, edilul social-democrat al localității, a declarat că românii și bulgarii produc mormane de gunoi mai înalte decât el și își trimit copiii la furat. Declarația a făcut înconjurul lumii.
În urma acelei declarații, tabloidul britanic Daily Mail a realizat un reportaj la fața locului atât de sinistru, încât închide, practic, disputa în jurul oportunității ridicării complete a restricțiilor pentru români și bulgari în Marea Britanie. Oricâte argumente raționale s-ar găsi, argumente favorabile conaționalilor noștri onești (majoritari), care ar intenționa să caute un viitor mai bun în Regatul Unit, începând din 2014, ce se întâmplă la Duisburg arată că britanicii au perfectă dreptate să se teamă de invazia țigănească. Ca să nu se interpreteze, precizăm că ne referim strict la acei țigani care nu își propun altceva decât să trăiască din cerșit, furat, alocații pentru copii, fără a-și căuta un loc de muncă și refuzând ofertele de integrare ale societăților occidentale. Din păcate, se dovedește că sunt foarte mulți, că numărul lor, numărul faptelor antisociale pe care le comit ajung să se repercuteze asupra unor largi comunități.
Articolul din Daily Mail a fost accesat de sute de mii de ori, a generat mii de comentarii care, în majoritatea lor covârșitoare, sunt critice la adresa guvernului Marii Britanii, care se pregătește să ridice restricțiile impuse românilor și bulgarilor. Este de așteptat ca premierul David Cameron să fie forțat, în cele din urmă, să cedeze presiunii publice și să revină asupra deciziei de a nu amâna ridicarea restricțiilor dincolo de termenul de 1 ianuarie 2014.
 
Reproducem, în continuare, pasaje ample din articolul care are un titlu construit în jurul declarațiilor primarului din Duisburg: „Avertismentul meu pentru Marea Britanie: De ce primarul de stânga dintr-un oraș german vrea să aflați ce s-a întâmplat când migranții români s-au mutat acolo”.


Nu te-ai aștepta ca o pensionară de 65 de ani, care vorbește în șoaptă, să poarte asupra sa un pistol capabil să genereze un arc electric de 200.000 de volți. Totuși, Marlene Bothge, nu s-a mai simțit în siguranță fără această armă de autoapărare, după ce noii săi vecini au furat becurile din coridorul blocului turn de șapte etaje, în care trăit până nu demult. «Sunt tristă că s-a ajuns aici. Nu ar trebui să mă simt amenințată în propria casă», spune ea.

În timp ce pășim în vecinătatea blocului turn aflat în paragină, înconjurat de gunoaie, mobilier aruncat și excremente umane, doamna Bothge își răsucește cu nervozitate șuvițele de păr grizonat. Aici, la etajul al cincilea, a fost casa ei timp de 18 ani până, până în luna noiembrie, când mizeria, zgomotul și criminalitatea au devenit de nesuportat, iar ea și soțul s-au mutat.

În ultimele 12 luni, 400 români și bulgari s-au mutat în blocul de 46 de apartamente din Rheinhausen, o suburbie altă dată respectabila a orașului german Duisburg. Oficialii locali susțin că au migrat aici în masă, în anticiparea bunăstării sociale la care vor avea dreptul în anul următor.

Din ianuarie 2014, toți cei 29 de milioane de cetățeni din România și Bulgaria vor avea drepturi depline de a trăi, munci și pretinde prestații sociale aici beneficiind de „libertatea de circulație” impusă de normele UE.
 
Mulți dintre noii locuitori ai orașului german sunt romii țigani care au călătorit împreună, venind din satele românești din jurul localității Fântânele, în căutarea unei vieți mai bune. Aceste sate sunt acum pustii, în timp ce în Duisburg, într-un apartament conceput pentru o familie de trei sau patru persoane se înghesuie până la 15 persoane. Pentru aceasta, ei plătesc o chirie lunară de 350 de lire (400 de euro – n.t.), aparent așteptând să se scurgă cele 10 luni care îi mai despart de „libertate”.

Incapabili să lucreze sau să vorbească limba germană, fără acces la școlile deja  supraaglomerate, românii și bulgarii se adună în fața blocului turn, în fiecare zi. Cartierul este acum rău-famat din pricina criminalității și comportamentului anti-social.

Blocul nu a fost niciodată unul dintre imobilele mai luxoase Duisburg, dar ani de zile a fost ținut în stare bună de către rezidenții săi germani. Treptat, aproape toți s-au mutat la alte adrese, pe măsură ce numărul noilor rezidenți a crescut. Acum, au mai rămas doar trei familii germane. Doamna Bothge explică în șoaptă de ce.

«Ei defechează și urinează pe coridoare și în casa scărilor - adulții și copiii», spune ea despre bulgari și români. Joacă jocuri de cărți acolo și, când le vine, își trag doar pantalonii în jos și își rezolvă problema. Au toalete funcționale, așa că nu pot să înțeleg de ce procedează așa. Casa scărilor a devenit atât de murdară, încât nu am vrut să mai vină copiii mei în vizită. Erau șobolani peste tot și zgomotul era teribil pe timp de noapte. Ei au devastat coridoarele de tot, au furat tot ce au apucat, picturile și plantele pe care le-am cumparat pentru a decora spațiul, chiar mopul mi l-au luat atunci când l-am lăsat în afara timp de 15 minute»
.

În timp ce ea vorbește, copiii alergă pe terenul din jurul blocului, jucându-se și țipând, în timp ce grupuri de bărbați – unul ținând o rangă – sprijină pereții și beau vin roșu direct din sticlă. Femeile strigă una la alta din balcoane, aruncând din când în când sticle și ambalaje jos, pe teren. Copiii sunt obișnuiți și își protejează capetele când aleargă pe sub balcoane.

O fată de șapte sau opt se plimbă de-a lungul unui rând de mașini din apropiere și verifică mânerul ușii fiecăreia dintre ele. Poate că este un joc de copil nevinovat. Poate că nu. Mirosul de deșeuri umane atârnă în aer.


Când ne apropiem de bloc pentru a o fotografia pe doamna Bothge, un grup de tineri ne întâmpină alergând și zbierând: «Fă pași, păr cărunt! Nu e de tine aici. Pleacă! Acum!». Ne-am retras rapid.

În pofida celor întâmplate, doamna Bothge nu dă vina pe români și bulgari, ci pe factorii de decizie europeni. «Ei nu se integrează în societatea germană, deoarece nu au locuri de muncă, nu vorbesc limba, iar copiii nu merg la școală. Noi nu vrem să plece, știm că sunt săraci, dar banii trebuie să fie cheltuiți pentru a-i ajuta să se integreze. Ne simțim dezamăgiți de UE. Trebuie că și-au dat seama ce se va întâmpla atunci când le-au deschis porțile acestor țări sărace».

Cu nici un mijloc de a câștiga bani, politia spune că unii români și bulgari comit infracțiuni, undeori folosindu-se de copii. Ofițerul Hanna Beuckmann arată că furtul din buzunare pick-buzunare și prostituția au devenit o mare problemă la nivel local. Unii rezidenți au fost jefuiți chiar de două sau trei ori și sunt speriați să iasă din case.

Primarul Link Soeren crede că cea mai mare parte a celor 6.700 de români și bulgari din Duisburg  - oraș cu o populație de 488.000 de locuitori – vor aplica pentru prestații sociale în anul următor.
Mulți sunt needucați sau necalificați și luptă pentru a găsi de lucru într-un oraș unde rata șomajului este de 16 la sută. Cu toate acestea, în fiecare lună ajung aici încă 200 de români și bulgari. Consiliul local estimează că anul viitor va cheltui peste 17 milioane de euro pentru cazarea și hrănirea românilor și bulgarilor. Orașul a cerut ajutor financiar de la UE, pentru a face față afluxului de români și bulgari.

Domnul Link consideră că Marea Britanie - cunoscută pentru sistemul său de bunăstare similar de generos - va avea de suferit, de asemenea, «consecințele deschiderii UE față de aceste două state».

Pensionarul arhitect Hans Halle, 65 de ani, și soția lui Helga, 63 de ani, locuiesc într-o casă cu șase dormitoare vizavi de blocul turn ocupat de români și bulgari. Luna trecuta, au aflat că valoarea apartamentului lor a scăzut, într-un singur an –anul de după sosirea românilor și bulgarilor-, de la 230.000 de euro, la 90.000 de euro.

Soții Halle plănuiau să se mute într-un apartament mai mic după plecarea copiilor, dar acum nu își mai pot permite. Doamna Halle spune: «Acum un și jumătate, aceasta a fost o zonă normală, dar acum este o mahala. Ne simțim învinși și suntem supărați pe UE». Soții Helle nu se simt în siguranță nici în propria locuință. Au fost scuipați, amenințați, iar mașina le-a fost vandalizată.

Blocul turn este deținut de Branco Baresic, proprietarul celui mai mare bordel din Duisburg lui, Sexxx Palace. Domnul Baresic, un supraponderal cu o barbă îngrijită, ajunge la apartamente o dată pe lună pentru a colecta chiria, în numerar de la „capul” comunității.
El a refuzat să ne permită accesul în interiorul clădirii pentru că, «nu pot garanta pentru siguranța dumneavoastră».
Deși românii și bulgarii nu sunt încă eligibili pentru beneficii sociale complete, o portiță în normele UE le permite rezidenților să pretindă 180 de euro pe lună, pentru fiecare copil, dacă se înregistrează ca liber profesioniști.

În mod similar, bulgarii și românii care se înregistrează în Marea Britanie ca liber profesioniști sunt eligibili pentru un număr de asigurare națională și o mulțime de gratuități, inclusiv locuință, scutiri de taxe și alocații pentru copii.
Conform datelor oficiale, o persoană cu trei copii primește, în total, ajutoare de 760 de euro pe lună.

Doamna Bothge consideră că aceste beneficii generoase pentru copii explică de ce fetele minore fac copii. «În primăvara anului trecut, am auzit țipete din apartamentul vecin Am sunat la poliție. Apoi am aflat că a născut o fetiță de 13 ani».
Roberto, 46 de ani, locuiește într-un apartament cu trei camere. Admite că pretinde și primește alocații pentru toți cei nouă copiii ai săi, în total 1.610 euro pe lună, dar insistă că ar prefera să lucreze. «Nu am câștigat suficienți bani pentru a-mi hrăni familia în România. Câștigam doar 200 de euro pe lună. Am venit în Germania pentru că este motorul economiei. Este greșit să se spună că romii vin aici pentru a trăi doar din ajutoare. Noi suntem o familie mare și nu am putea supraviețui doar din ajutoare sociale. Ne dorim să meargă copiii la școală, iar eu vreau să îmi găsesc de lucru. Noi nu suntem ca toți ceilalți. Sunt și buni și răi în fiecare națiune».

În cartierul din apropiere Untermeiderich, un grup de 100 de români și bulgari s-au mutat recent intr-un bloc de apartamente goale.

Tată a patru copii, Vasile, 23 de ani, este din România. El pretinde că este mai bine în Germania, chiar și fără un loc de muncă. «În România, am primit 10 euro pe lună pentru copii, aici 200 de eurol. Ne simțim bine aici», spune el.

Nu are o ocupație permanentă, dar găsește de lucru «ici și colo». Ce fel de muncă? «Colectez fier vechi». Dacă nu va reuși să găsească un loc de muncă anul viitor în Germania, va veni în Anglia. «Aș dori să merg în Marea Britanie pentru că am auzit că este frumos și se au grijă de tine», spune el.

La două uși distanță, mamă a patru copii, Maria Marin, 35 de ani, are, de asemenea, speranța de a se muta în Marea Britanie. S-a mutat la Duisburg cu fratele, sora și familiile acestora și plătește o chirie de 460 de euro lunar, pentru apartamentul cu trei dormitoare. În timp ce vorbește, expune pe un set de dinți de aur strălucitor.

«Trăim din ajutoare sociale, dar nu ne ajunge, așa că mergem la colectat de fier vechi, pentru a plăti chiria. Nu-mi place aici, acesta este un oraș mizerabil. Mi-ar plăcea să vin în Anglia anul viitor, deoarece alocațiile pentru copii sunt mai mari».
Purtătorul de cuvânt al cosiliului local, Frank Kopatschek, spune problema orașului Duisburg va fi în curând problema Marii Britanii. El spune: «Au venit la noi în primul rând, fiindcă suntem mai aproape, dar este bine cunoscut că în Anglia sistemul de beneficii este bun, de asemenea. Sunt mai săraci decât vă puteți imagina, astfel încât orice fel de viață de aici este mai bun decât ceea ce știu. Se vor muta în țări bogate, în cazul în care ei știu că pot obține bani».

Ar fi cu totul greșit - și acest lucru trebuie să fie subliniat – să-i caracterizăm pe toți românii și bulgarii drept ciubucari. În mod clar, mulți doresc să lucreze. Dar la fel ar fi greșit să negăm faptul că tensiunile din Duisburg, dintre rezidenții locali și nou-veniți nu sunt în creștere.

Marți, un marș organizat de echivalentul german al Ligii Apărării din anglia va trece prin Duisburg. Grupurile pentru drepturile civile pregătesc organizarea unui contra-marș și poliția se așteaptă la probleme.

Mama a doicopii,  Karin Sommer, 57 de ani, este între cei câțiva germani rămași în blocul cu români și bulgari. Ea pleacă rar de acasă și a fost abuzat verbal de către rezidenții romi, fiindcă a permis mass-media să filmeze haosul ce se vede de la balconul ei. Privește la doi băieți care se joacă pe terenul din fața blocului cu o anvelopă uzată. Se opresc din joacă pentru a-i arăta degetul din mijloc ridicat.

Karin Sommer spune cu tristețe: «Ei au voie să lucreze aici, anul viitor, dar unde ar putea lucra? Nu sunt locuri de muncă suficiente nici pentru germani. Mai mulți vor veni și unde vor trăi cu toții? UE le-a spus tuturor: Veniți, intrați! Dar nu au făcut pregătirile necesare și noi suntem cei rămași cu problema. Ne simțim complet abandonați»”.

×
Subiecte în articol: tigani romani duisburg