x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Instabilitate în Moldova. Premierul Natalia Gavrilița a demisionat. Dorin Recean, noul candidat la funcția de prim-ministru.

Instabilitate în Moldova. Premierul Natalia Gavrilița a demisionat. Dorin Recean, noul candidat la funcția de prim-ministru.

de Vali Deaconescu    |    10 Feb 2023   •   13:11
Instabilitate în Moldova. Premierul Natalia Gavrilița a demisionat. Dorin Recean, noul candidat la funcția de prim-ministru.
Sursa foto: Hepta

Premierul Natalia Gavrilița a demisionat. Anunțul a fost făcut vineri, 10 februarie, de șefa Cabinetului de miniștri, într-un briefing de presă.

Update Președinta Maia Sandu l-a desemnat pe Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

„Noul Guvern va trebui să accelereze curățarea justiției. Am promis și avem responsabilitatea să facem dreptate în țara noastră. Noul Guvern are obligația de a curăți țara de corupție. Am avut consultări cu fracțiunile parlamentare. În urma discuțiilor, l-am desemnat pe Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru (…)”, a spus Maia Sandu.

Dorin Recean deține funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 4 februarie 2022. El a fost ministru de Interne în Guvernul Filat în perioada 2012-2015.

Update Declarația președintei Maia Sandu, după ce prim-ministra Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia vineri, 10 februarie.

„Am luat act de demisia doamnei Prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare – acolo unde alții doreau război și faliment.

Mulțumim mult, Natalia!

Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”, a menționat Maia Sandu.

Stire initiala „M-am convins că suntem așteptați în UE cu brațele deschise. Dacă Guvernul ar fi avut aceeași deschidere acasă, am fi reușit să avansăm mai repede. 

După un an și jumătate de activitate, a venit timpul să anunț demisia mea din funcție”, a anunţat, vineri, Natalia Gavriliţa.

Natalia Gavriliţa, de profesie economist, era prim-ministru al Republicii Moldova din data de 6 august 2021.

"Am știut să păstrăm calmul în Transnistria. Am păstrat pacea și stabilitatea economică a țării în ciuda agenților destabilizatori

Sunt mândră că am accelerat proiectele de infrastructură care stagnau din cauza incompetenței și corupției", a mai spus, vineri, Natalia Gavriliţa.

În ultimele luni, premierul Natalia Gavrilița a înlocuit mai mulți miniștri. Au fost vizate portofoliile de la Economie, Agricultură, Mediu și Muncă și Protecție Socială. 

Natalia Gavrilița a fost învestită în funcția de prim-ministru în 6 august 2021. Ea este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Președinta Maia Sandu va anunța în scurt timp un nou premier. Dorin Recean, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, ar urma să fie candidatul propus pentru a ocupa funcția de prim-ministru, potrivit ZDG.

×