x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deputaţii moldoveni nu au voie să fie cetăţeni ai altui stat

Deputaţii moldoveni nu au voie să fie cetăţeni ai altui stat

de Sînziana Stancu    |    27 Mai 2009   •   00:00

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova nu mai au dreptul la dublă cetăţenie.



Mai mulţi deputaţi ai noului Parlament de la Chişinău au şi cetăţenie română, iar potrivit deciziei de joi a Curţii Constituţionale, ei au de ales între a renunţa la mandatul parlamentar sau la cetăţenia română, informează Rador. În afară de deputaţi, nici preşedintele Republicii Moldova, miniştrii, funcţionarii publici, cei din Serviciului de Informaţii, diplomaţii, poliţiştii, magistraţii Curţii Constituţionale şi lucrătorii serviciilor vamale nu au dreptul la dublă sau multiplă cetăţenie.

Ei trebuie să renunţe la cetăţenia altor state în termen de 6 luni de la instalarea în funcţie, potrivit unor prevederi adoptate de Parlamentul moldovean în luna aprilie, anul trecut, care au fost atacate la Curtea Constituţională de către deputatul liberal-democrat Vlad Filat, ca fiind discriminatorii şi prejudiciind dreptul cetăţenilor de a fi aleşi. Din noua decizie a Curţii, Filat a tras concluzia, încă o dată, că această instanţă este politizată, şi nu echidistantă şi imparţială, aşa cum cere legea, servind doar interesele partidului de guvernământ.

În noiembrie, anul trecut, CEDO a condamnat Republica Moldova pentru că nu respectă prevederile europene privind cetăţenia şi alegerile libere. Chişinăul a făcut recurs la această decizie, ce va fi examinată de Marea Curte în data de 16 septembrie.

×
Subiecte în articol: externe