x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DEZVĂLUIRI: În paralel cu NSA, servicii europene (ne) supraveghează masiv comunicaţiile

DEZVĂLUIRI: În paralel cu NSA, servicii europene (ne) supraveghează masiv comunicaţiile

de Mediafax    |    02 Noi 2013   •   16:26
DEZVĂLUIRI: În paralel cu NSA, servicii europene (ne) supraveghează masiv comunicaţiile

Serviciile de informaţii germane, franceze, spaniole şi suedeze au creat un sistem de supraveghere în masă a comunicaţiilor telefonice şi pe Internet în "colaborare strânsă" cu Agenţia britanică GCHQ, dezvăluie ziarul The Guardian în ediţia de azi.

Dezvoltarea acestor sisteme durează de cinci ani, potrivit cotidianului britanic, care se bazează pe documente obţinute de la fostul consultant al serviciilor secrete de informaţii Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia.

Aceste dezvăluiri au loc în contextul în care Europa şi Asia se află în plină polemică cu Statele Unite cu privire la colectarea în masă de date de către Washington şi în care Snowden a relevat colaborarea strânsă dintre Cartierul General pentru Comunicaţii al Guvernului britanic (Government Communications Headquarters, GCHQ) şi corespondentul său american, Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA).

Într-un raport GCHQ despre partenerii săi europeni datând din 2008 şi citat de The Guardian, Agenţia britanică îşi exprimă "admiraţia faţă de capacităţile tehnice" ale serviciilor de informaţii externe germane BND.

BND are "un potenţial tehnologic enorm şi un bun acces la centrul Internetului - ei supraveghează deja cabluri de fibre optice de 40 Gbps şi 100 Gbps, se arată în acest raport. În 2012, GCHQ era capabilă să supravegheze doar cabluri de 10 Gbps, precizează ziarul.

The Guardian scrie totodată că GCHQ "a jucat un rol esenţial în consilierea omologilor săi europeni cu privire la modul în care să ocolească legile naţionale menite să limiteze puterea de supraveghere a agenţiilor de informaţii".


mai multe detalii  


 


 


 
 


 

 

×
Subiecte în articol: spionaj NSA europa spionaj GCHQ