x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diabeticii din Ungaria vor fi pedepsiţi pentru nerespectarea regimului

Diabeticii din Ungaria vor fi pedepsiţi pentru nerespectarea regimului

de Mediafax    |    24 Apr 2012   •   12:19
Diabeticii din Ungaria vor fi pedepsiţi pentru nerespectarea regimului

Guvernul ungar a decis, in mod extrem, sa ii pedepseasca pe bolnavii de diabet care nu urmeaza cu scrupulozitate regimul, privandu-i de accesul la cele mai bune tratamente subventionate, cu scopul de a obtine reduceri de cheltuieli in domeniul sanatatii, relateaza Le Monde in editia electronica.

Conform unui decret ministerial publicat luni in Monitorul Oficial, diabeticii vor fi nevoiti sa se supuna in fiecare trimestru unui test sanguin specific, vizand sa verifice consumul acestora de carbohidrati.

Daca incalca recomandarile in doua randuri in decurs de un an, adica in cazul in care nivelul lor de glucoza a crescut dincolo de valorile stabilite de catre decret, pacientilor vizati nu li se va mai permite accesul la medicamentele cele mai eficiente (insulina analoga), fiind nevoiti sa se multumeasca cu tratamente pe baza de insulina umana, mai putin performante si provocand mai multe efecte secundare.

In plus, ei vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru tratamentul pe care il urmeaza, partea de pret subventionata de stat urmand sa fie redusa.

Minorii si persoanele afectate de o forma severa de diabet vor fi scutiti de la noile reglementari, care vor intra in vigoare la 1 iulie. Aproximativ 500.000 de persoane sufera de diabet in Ungaria.

Cotidianul Nepszabadsag a denuntat luni, in editia online, pedepsirea "diabeticilor care comit erori" si care "vor primi un tratament mai putin bun". Potrivit unui expert, doctorul Laszlo Bene, citat de cotidian, de obicei bolnavii nu sunt indisciplinati, insa nu isi pot permite sa achizitioneze alimente dietetice moderne.

In februarie, in cadrul unei dezbateri in Parlament asupra acestui decret, deputatul socialist Andras Nemény a denuntat "politica sociala a Guvernului (...) sinonima cu mizeria pentru saraci", calificand decretul ca "scandalos".

Guvernul conservator al premierului Viktor Orban a justificat, atunci, acest decret afirmand ca "medicamentele diabeticilor costa aproximativ 30 de miliarde de forinti (aproximativ 100 de milioane de euro) si ca este inutil ca banii contribuabililor sa fie risipiti cu oameni care nu copereaza cu medicul lor".

×