x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Distractie canadiana "ca la mama acasa"

Distractie canadiana "ca la mama acasa"

08 Dec 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME
PETRECERI - Romanii din strainatate strang randurile pentru Sarbatori Sarbatorile bat la usa si romanii sunt incantati de aceasta idee. Cei din Romania sunt acasa, cei din Diaspora vor sa se simta ca acasa. Pentru asta, ei organizeaza chefuri si petreceri in stil romanesc. In Canada, chefurile poarta firma lui "Ion".
COSTIN ANGHEL

DISTRACTIE. Benone Sinulescu s-a simtit intre prieteni alaturi de Nono
"Nu-i usor sa-i distrezi pe romani. Au plecat de acasa si acum isi dau seama cu adevarat ce inseamna o mancare si o bautura sau muzica romaneasca buna", afirma Ion "Nono" Mazilu, bucatarul "de la chefuri". Cu fiecare petrecere organizata de Ion si ginerele lui, Stefan, romanii vin in numar tot mai mare. Se cunosc, se imprietenesc, se ajuta. Cei doi si-au facut "firma" pe taramurile canadiene, sunt "Stefion".

CHEFUL DE REVELION. Pentru trecerea in anul 2005, "Stefionii" s-au pregatit temeinic. Romanii au la dispozitie doua sali pentru chefuit, Lachine - 210 locuri si Montreal - 300 locuri. "Locatia conteaza mai putin, romani sa fie multi, noi ne-am pregatit!", spune Nono. Meniul pregatit este un mic festin culinar. "Farfuria cu gustari" contine: branza telemea, carnaciori in foietaj, chiftelute si masline, cruditati asortate, icre, mezeluri diverse, salata boeuf, salata de vinete. Felul II vine cu sarmale cu varza, muschi de porc impanat cu sos de ciuperci si garnitura. Ultima "atentie" o constituie preferata romano-canadienilor: ciorba de burta. Pentru un Revelion cu o masa precum aceasta romanii vor plati intre 40 si 70 de dolari canadieni. Masa este insotita de muzica de dans si de petrecere romaneasca, precum si de un concurs de dans cu premii. "Atentie! Perinita se joaca la ora 4 dimineata!", afirma Ion Mazilu.

POVESTEA BUCATARULUI ION. Pasiunea pentru arta gatitului Ion a luat-o de la tatal sau, originar din Balta Ialomitei. "Mare mester in preparate din peste era tata, dar si de la mama am invatat multe", isi aminteste Nono. Primul restaurant in care a lucrat a fost Lacto Vegetarian. Localul era in Constanta. Primul lui sef a fost Zaharia Barcanu, bucatarul lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Acesta era doar bucatarul pentru litoral al liderului comunist. De la Lacto Vegetarian, Nono a ajuns sa lucreze la cantina partidului si la restaurantul Garii Constanta.

CONTACTUL CU LIBERTATEA. In 1971, Ion a plecat la München (Germania) la o specializare la Hotelul Bayericher Hoff. Castigase un concurs pentru "cel mai bun bucatar", categoria pana la 25 ani. "Prima data am lucrat timp de 6 luni si m-am intors in tara. Apoi am plecat din nou in ‘73-’74 pentru 6 luni", rememoreaza Nono. In timpul liber, lucra la restaurantul Klein Bucharest din München. Acest restaurant ii apartinea lui Aurica Popescu, fost ofiter de aviatie pe timpul regelui. Omul ramasese in Germania din 1944. "Din ‘75 am lucrat cu contract pentru Klein Bucharest. Nea’ Aurica, chiar transfug fiind, avea relatiile lui cu comunistii...", isi aminteste Mazilu.

FUGA. In 1978, Nono a luat decizia de a nu se mai intoarce in tara. A plecat la Milano. O perioada a locuit la Latina, langa Roma. Acolo a lucrat la restaurantul "Bel Ami", gastronomie italiana, unde chiar primarul Romei venea la masa. "Intre timp am depus cerere de imigrare pentru SUA, Canada si Australia. Americanii si australienii m-au refuzat pentru ca fusesem membru de partid. Canadienii mi-au spus sa astept", povesteste Nono. Dupa 5 luni de asteptare, a plecat in Franta, fara documente. Am primit dreptul de lucru si am inceput sa lucrez la restaurantul italian Chez Peppo.

In 6 luni a ajuns bucatar sef. De aici incep implinirile profesionale.

CV
Ion "Nono" Mazilu s-a nascut pe 1 noiembrie 1948 la Cegani, judetul Ialomita.

A absolvit 7 clase si 3 ani de scoala profesionala de bucatari la Constanta, apoi Liceul de Merceologie, la seral, in Constanta.

Are un baiat, Claudiu. Acesta este bucatar-sef la un restaurant renumit in Montreal.

In 1987 a fost invitat la o emisiune a etniilor din Montreal sa prezinte un meniu romanesc.

Reteta de succes a lui Nono este placinta cu branza dobrogeana, pentru "bucuria" stomacului. Pentru recunoasterea profesionala - Escalop à la Cluj.

RESTAURANTUL CU PROBLEME
Cand lucra la Chez Peppo, Nono l-a cunoscut pe Gheorghe Constantin, fost sef de unitate la Marea Neagra in Mamaia. Impreuna au deschis restaurantul L’...cluse in arondismentul 17 in Paris. Treaba mergea "ca pe roate". Timp de 6 luni, cei doi au lucrat impreuna pentru bunastarea lor si fericirea clientilor. Dupa aceasta perioada, Constantin si sotia lui au preferat sa ramana singuri. "Eu nu aveam acte, nu m-am putut opune, restaurantul era pe numele sotiei lui. Restaurantul mergea bine iar unii cand simt mirosul banilor uita de omenie. Asta este viata…", povesteste Nono.
CARIERA
Cariera lui Nono inseamna restaurante celebre. A lucrat la Le Petit Caruso, in Franta. In Canada, la Montreal a lucrat la: La Barique, Paesano si la Hotelul Sheraton. A deschis un restaurant romanesc impreuna cu un amic, Ioan Istoc, Les Cloches D’Or. Lucreaza si la un cazino si la un restaurant de 5 stele. Printre vedetele care l-au vizitat se gasesc: Septimiu Sever, Savel Schiopu, Romica Puceanu, Doru Octavian Dumitru, Nadia Comaneci, Ionela Prodan, Colea Rautu si multi altii. Unii veneau la Klein Bucharest la München, altii au fost in Montreal la restaurantul romanesc, sau chiar si la cazino. Acesta din urma apartine chiar guvernului din Quebec.
×
Subiecte în articol: diaspora lucrat restaurantul nono