x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump anunță deportări în masă dacă va fi ales președintle SUA

Donald Trump anunță deportări în masă dacă va fi ales președintle SUA

de Redacția Jurnalul    |    14 Sep 2024   •   11:20
Donald Trump anunță deportări în masă dacă va fi ales președintle SUA
Sursa foto: Hepta/Donald Trump, s-a angajat vineri să efectueze deportări în masă ale imigranților haitieni

Candidatul republican la președinție, Donald Trump, s-a angajat vineri să efectueze deportări în masă ale imigranților haitieni din orașul Springfield, Ohio, dacă va fi ales, chiar dacă majoritatea acestora se află legal în Statele Unite.

Timp de câteva zile, orașul s-a aflat în centrul unei dispute pe rețelele de socializare, după ce agitatorii de dreapta au promovat afirmații false potrivit cărora haitienii sosiți mănâncă animalele de companie.

„Vom face mari deportări în Springfield, Ohio”, a declarat Trump în cadrul unei conferințe de presă la stațiunea sa de golf de lângă Los Angeles, relatează Reuters.

Majoritatea celor 15.000 de haitieni din Springfield se află acolo în mod legal. Promisiunea de lungă durată a lui Trump de a efectua deportări în masă se referă, de obicei, la cei aflați ilegal în țară.

Trump nu a repetat afirmația pe care a făcut-o în timpul dezbaterii prezidențiale de marți cu democrata Kamala Harris, potrivit căreia imigranții mănâncă pisici și câini, remarci care au fost larg ironizate.

Două școli primare au fost evacuate, iar o școală gimnazială din Springfield a fost închisă vineri, după ce amenințări anonime cu bombă au fost făcute împotriva comunității pentru a doua zi la rând, potrivit ABC News.

La Casa Albă, președintele Joe Biden a îndemnat la încetarea atacurilor asupra comunității haitiene. „Este pur și simplu greșit. Nu există loc pentru așa ceva în America. Acest lucru trebuie să înceteze - ceea ce face el. Trebuie să înceteze”, a spus Biden.

În iunie, administrația Biden a extins statutul de protecție temporară pentru sute de mii de haitieni din Statele Unite, un program vechi de zeci de ani care protejează imigranții legali de deportare și le oferă permise de muncă. Războaiele dintre bande din Haiti au dus la strămutarea a peste o jumătate de milion de persoane, iar aproape cinci milioane se confruntă cu insecuritate alimentară gravă.

Trump a citat tensiunile din Springfield drept un alt exemplu al necesității unor politici stricte în materie de imigrație. Afluxul de haitieni a stimulat economia, dar a solicitat și serviciile sociale.

„Sunt furios că imigranții ilegali haitieni au pus stăpânire pe Springfield, Ohio. Vedeți mizeria asta, nu-i așa?” a spus Trump la un miting în Las Vegas, mai târziu vineri.

„Sunt furios că tinere americane sunt violate și ucise de străini criminali sălbatici care intră în țara noastră foarte ușor, dar foarte ilegal”, a adăugat el mai târziu în discursul său.

Liderii comunității haitiene din Statele Unite au declarat că remarcile candidatului republican ar putea pune vieți în pericol și ar inflama și mai mult tensiunile din Springfield.

„Avem nevoie de ajutor, nu de ură”, a declarat primarul orașului Springfield, Rob Rue, pentru ABC News.

Oficialii orașului spun că nu au primit niciun raport credibil că cineva ar fi mâncat animale de companie.

Karen Graves, un purtător de cuvânt al orașului, a declarat că nu are cunoștință de infracțiuni recente motivate de ură împotriva rezidenților haitieni, dar că unii au fost victime ale unor „infracțiuni de oportunitate”, cum ar fi furtul de bunuri.

(sursa: Mediafax)

×