x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump renunţă la presiunea asupra Coreei de Nord pentru denuclearizare

Donald Trump renunţă la presiunea asupra Coreei de Nord pentru denuclearizare

18 Iul 2018   •   14:20
Donald Trump renunţă la presiunea asupra Coreei de Nord pentru denuclearizare

Donald Trump a scăzut presiunea asupra Coreei de Nord, precizând că nu există un termen limită pentru dezarmarea nucleară, scrie The Guardian.

Preşedintele SUA a declarat că discuţiile cu Coreea de Nord continuă în legătură cu viitorul arsenalului nuclear al regimului, iar acestea merg “foarte, foarte bine”. Donald Trump a spus că “nu există nicio grabă pentru viteză”, pentru că nu au fost testate rachete balistice în ultimele nouă luni de către Coreea de Nord.

“Nu avem un termen limită, nu avem o limită de viteză”, a afirmat Trump într-o întâlnire cu membri Congresului de marţi. “Parcurgem procesul, iar relaţiile sunt foarte bune”, a adăugat el.

Imediat după summitul cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, în Singapore, luna trecută, Trump a insistat că dezarmarea nucleară va avea loc “destul de repede”. În această lună, consilierul pe securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat că “cea mai mare parte a programului lor nuclear” ar putea fi dezasamblat într-un an.

Cu toate acestea, ministul de Externe al Correi de Nord a acuzat recent SUA că strică atmosfera de bunăvoinţă prin “cereri unilaterale de tip mafiot privind dezarmarea nucleară”.

La summitul din Singapore, Kim s-a angajat “să acţioneze pentru o dezarmare nucleară completă a peninsulei coreene”. Trump a oferit, în schimb, garanţii de securitate pentru Coreea de Nord şi oprirea exerciţiilor militare comune cu Coreea de Sud.

×