x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dosarele FBI readuc la viaţă cuplul Bonnie & Clyde

Dosarele FBI readuc la viaţă cuplul Bonnie & Clyde

29 Mai 2009   •   00:00
Dosarele FBI readuc la viaţă cuplul Bonnie & Clyde
Sursa foto: STF/AFP FILES

FBI a decis să publice pagini inedite ale investigaţiei desfăşurate în jurul celor doi fugari Bonnie & Clyde, care, în decurs de doi ani, au participat la zeci de jafuri la benzinării, restaurante şi bănci şi au asasinat circa zece presoane.

Într-o solitară cursă prin Louisiana, la 23 mai 1934, o ploaie de gloanţe a pus capăt aventurii romantice a lui Bonnie Parker şi Clyde Barrow, probabil cuplul de criminali cel mai vestit din istoria SUA. După 21 de luni de urmărire şi de jocul de-a şoarecele şi pisica, FBI a organizat o ambuscadă care a culminat cu moartea celor doi amanţi şi care a dus la naşterea unui mit rămas viu chiar şi după 75 de ani, notează ziarul El Mundo, citat de Agerpres.

Din acest motiv, FBI a decis să celebreze evenimentul prin publicarea acestor pagini de anchetă mai puţin cunoscute. Documentele care pot fi văzute la o expoziţie organizată la cartierul general al agenţiei federale din Washington dedicată aşa-numitului 'an al gangsterilor', oferă unele detalii curioase ale odiseei acestui cuplu. De exemplu, se arată că pentru a-şi ascunde adevărata identitate, Bonnie îşi luase numele de Bertha Graham, sau că, ştiind de urmărirea declanşată de autorităţile texane, Clyde plănuia să se întâlnească cu câteva rude în Texas pentru a primi muniţie nouă. Mai concret, 250 de gloanţe.

Expoziţia include, de asemenea, fotografii ale cuplului şi ale maşinii Ford pe care o furaseră şi cu care circulau deşi primise peste 130 de împuşcături. Cei patru agenţi ai FBI nu au lansat niciun fel de avertisment celor doi. Poliţiştii nu aveau niciun interes să-i aresteze din nou, având în vedere că Bonnie şi Clyde - care nu au ajuns să se căsătorească - fuseseră arestaţi dar reuşiseră să fugă dintr-o închisoare din Texas omorându-i pe gardieni.

Îndrăzneaţa lor fugă din penitenciar i-a adus pe prima pagină a ziarelor din acea vreme, care şi-au dat seama imediat că Bonnie & Clyde era un filon ce trebuia exploatat. Iar aceasta în timp ce ţara era afectată de Marea Depresie şi când era mare nevoie de subiecte alternative. Dar şi pentru că povestea evadării şi cele două personaje păreau scoase dintr-un film cu gangsteri de care ţara era îndrăgostită.

Bonnie era o femeie cultă şi rafinată care, nu numai că iubea literatura, dar şi scria poveşti şi poezii în timpul liber. Viaţa ei a luat o întorsătură radicală când l-a cunoscut pe Clyde, un seducător deţinut de care s-a îndrăgostit nebuneşte. În asemenea măsură încât nu a ezitat să-l urmeze, chiar şi atunci când acesta i-a propus să intre în banda de criminali pe care a format-o în 1931.
Povestea lor a intrat în cultura populară americană inspirând zeci de cărţi, filme şi cântece. Dintre toate filmele despre legendarul cuplu, cel mai cunoscut este cel din 1967 cu două vedete celebre la Hollywood: Faye Dunaway şi Warren Beatty.

Drept dovadă că legenda este încă vie, se prevede ca anul viitor să se adauge un nou film la această saga, 'Povestea lui Bonnie şi Clyde, cu Hillary Duff şi canadianul Kevin Zegers, în rolurile principale. Şi în acest fel, cinefilii contemporani vor putea retrăi şi explora sinuoasele frontiere ale moralităţii care separă fascinaţia pe care o suscită aceste două personaje excepţionale, de respingerea modului lor de viaţă şi a sângelui rece cu care nu au ezitat să apese pe trăgaci curmând viaţa celor care s-au interpus în calea lor. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe clyde bonnie