x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron promite că dreptul la avort va fi înscris în Constituția franceză până în 2024

Macron promite că dreptul la avort va fi înscris în Constituția franceză până în 2024

de Redacția Jurnalul    |    29 Oct 2023   •   22:47
Macron promite că dreptul la avort va fi înscris în Constituția franceză până în 2024
Sursa foto: Hepta

Emmanuel Macron a promis să înscrie dreptul femeii la avort în Constituția franceză până anul viitor.

Președintele francez a declarat duminică că guvernul său va înainta un proiect de text celei mai înalte instanțe administrative din Franța în cursul săptămânii viitoare, cu scopul de a face constituțional dreptul la avort până la sfârșitul anului.

"În 2024, dreptul femeilor de a alege avortul va deveni ireversibil", a scris el pe rețelele de socializare.

Anunțul urmează unei promisiuni făcute de Macron pe 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, când a scris pe Twitter ca răspuns la anularea drepturilor la avort în SUA: "Un mesaj universal de solidaritate pentru toate femeile care astăzi văd acest drept încălcat: Franța va grava în Constituția sa libertatea femeilor de a recurge la avort".

Rezoluția a fost susținută cu o majoritate covârșitoare în adunarea națională în noiembrie anul trecut, înainte de a fi adoptată în Senat în februarie, în ciuda opoziției partidelor de dreapta, care au susținut că dreptul la avort al Franței nu este în pericol.

Revizuirea constituției franceze este un proces laborios care necesită fie un referendum, fie aprobarea a cel puțin trei cincimi din ambele camere ale parlamentului.

Pentru a evita un referendum, guvernul și-a prezentat propriul proiect de lege, mai degrabă decât unul provenit din rândul legislatorilor, ceea ce înseamnă că Macron poate convoca un congres special al ambelor camere. Astfel de congrese se reunesc la Palatul Versailles.

Avortul în Franța a fost legalizat în 1975 și, de atunci, mai multe legi adoptate au avut ca scop îmbunătățirea condițiilor de avort, în special prin protejarea sănătății și a anonimatului femeilor, precum și prin reducerea sarcinii financiare a procedurii.

Un sondaj de opinie realizat anul trecut a arătat că 89% dintre respondenți au dorit ca dreptul la avort să fie mai bine protejat de Constituție.

Anticipând finalul procesului, ministrul pentru egalitatea de gen, Bérangère Couillard, a declarat pe X: "Este o victorie pentru toate femeile și un simbol puternic trimis către alte țări din lume unde drepturile noastre pierd teren".

Potrivit cifrelor guvernamentale, anul trecut au fost efectuate 234.000 de avorturi în Franța.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avort constitutie franta