x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dronele ucrainene au aruncat în aer un terminal rusesc de gaz

Dronele ucrainene au aruncat în aer un terminal rusesc de gaz

de Redacția Jurnalul    |    22 Ian 2024   •   09:45
Dronele ucrainene au aruncat în aer un terminal rusesc de gaz

Oficiali ruși au anunțat că terminalul de gaze destinate exportului, de lângă Sankt Petersburg, a fost afectat de o explozie, duminică. Potrivit televiziunii de stat Ria Novosti, explozia a produs un incendiu puternic, însă nicio persoană nu a fost rănită. 

Inițial, singurul care s-a referit vag la cauzele explozie a fost proprietarul  terminalului, producătorul rus de gaze Novatek, care a anunțat că și-a suspendat activitatea și că incendiul s-a produs „din cauze externe”.

Media ucraineană a informat „pe surse” că în spatele incidentului se află Kievul, iar apoi a venit și confirmarea. 

Kievul a anunțat că forțele naționale de securitate ucrainene au coordonat o „operațiune specială” cu drone care și-au atins ținta. Jurnaliștii BBC notează că, de obicei, Ucraina nu recunoaște oficial atacurile pe care le operează pe teritoriul Rusiei. 

Presa locală rusă scrie că mai multe drone au fost văzute în zonă, înaintea exploziei.  

Rusia și Ucraina își atacă reciproc infrastructura energetică. Vineri, Moscova a acuzat Kievul că a lovit cu drone depozitul de petrol din Bryansk, în sud-estul Rusiei. 

Ucraina, care își avertizează deseori aliați că trece printr-o gravă criză de muniție, și-a propus totodată ca anul acesta să construiască din surse proprii un milion de drone. 

Trei mari vapoare-cisternă sub pavilioane străine s-au aflat duminică aproape de portul rusesc atacat, însă nu au fost afectate.   


 

×
Subiecte în articol: drone ucraina terminal rusesc gaz