x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dublu atentat la Istanbul: 16 morţi, 154 răniţi (video)

Dublu atentat la Istanbul: 16 morţi, 154 răniţi (video)

de Veronica Micu    |    28 Iul 2008   •   00:00
Dublu atentat la Istanbul: 16 morţi, 154 răniţi (video)

11:45 • Cele două bombe au explodat duminică seara. Atentatul are loc într-o perioadă în care Turcia trece printr-o perioadă tensionată, între o anchetă privitoare la o tentativă de lovitură de stat şi posibila interzicere a partidului la putere, relatează AFP.

Cele două bombe au explodat duminică seara. Atentatul are loc într-o perioadă în care Turcia trece printr-o perioadă tensionată, între o anchetă privitoare la o tentativă de lovitură de stat şi posibila interzicere a partidului la putere, relatează AFP.


DOUĂ EXPLOZII. Bilanţul anterior era de 15 morţi. Un rănit a murit la spital, iar şapte persoane sunt în stare gravă, a spus ministrul sănătăţii, adăugînd că printre morţi se află şi copii. Atentatul a fost comis pe o stradă cu multe magazine din cartierul periferic Güngören, în partea europeană. "Cu siguranţă a fost vorba de un atac terorist", a spus guvernatorul Muammer Guler. "Au fost două bombe. Ambele erau amplasate în pubele. Au explodat la un interval de 10-12 minute. După prima explozie, oameni s-au strîns şi atunci s-a produs a doua, care a făcut morţi", a explicat el. Guvernatorul a adăugat că numeroase persoane, aflate în magazinele din apropiere, au fost rănite. Potrivit martorilor oculari, a doua explozie a fost mult mai puternică. "După prima explozie, mulţi oameni s-au strîns acolo. După 5-10 minute s-a produs a doua explozie, mult mai puternică. Imobilul în care mă aflam s-a zguduit. Au fost rănite persoane şi la 40 de metri de epicentrul exploziei", a spus un martor ocular. NTV a informat că poliţia analizează pista rebelilor kurzi din PKK, dar Guler a spus că este prematur să se pronunţe pe acest subiect. Potrivit guvernatorului, poliţia va examina imaginile surprinse de camerele de supraveghere din apropiere de locul atacului.


PISTE. Presa este sigură că aceste atacuri au fost comise de PKK, slăbit de ofensivele armatei turce. "Masacrarea civililor de către PKK", titrează luni cotidianul Hurriyet. Mai multe atentate comise la Istanbul în trecut au fost atribuite PKK, ce luptă din 1984 pentru independenţa sud-estului Anatoliei, conflict soldat până acum cu peste 37.000 de morţi. Grupurile armate islamiste şi extrema-stângă sunt de asemenea active la Istanbul. Vineri, un tribunal din Istanbul a decis judecarea reţelei naţionaliste Ergenekon, acuzată că a încercat să provoace haos şi violenţe în ţară pentru a pregăti terenul pentru o lovitură de stat militară împotriva guvernului apărut din mişcarea islamistă. De asemenea, atentatul coincide cu lansarea la Ankara, în această dimineaţă, a deliberărilor Curţii Constituţionale privitoare la o posibilă interzicere a Partidului Justiţie şi Dezvoltare, aflat la putere, acuzat de activităţi antilaicitate.

×
Subiecte în articol: externe