x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După ce a măturat opt state americane, furtuna tropicală Irene a ajuns pe coastele Canadei

După ce a măturat opt state americane, furtuna tropicală Irene a ajuns pe coastele Canadei

29 Aug 2011   •   08:57
După ce a măturat opt state americane, furtuna tropicală Irene a ajuns pe coastele Canadei

Uraganul Irene a lasat in urma sa cel putin 20 morti in cele opt state americane pe care le-a traversat in acest weekend. Aproape 4 milioane de locuitori din zonele cele mai afectate au ramas fara curent electric, transmit agentiile de presa.

UPDATE 13:55 - Furtuna tropicala Irene a atins astazi coastele Canadei, insa intensitatea sa s-a diminuat dupa ce a afectat nord-estul SUA, unde a provocat moartea a cel putin 20 de persoane si daune de sapte miliarde de dolari, informeaza AFP. In momentul de fata, furtuna se afla pe coastele atlantice ale Canadei, la sud-est de Quebec, 200.000 de locuinte fiind private de electricitate.

Autoritatile anunta insa ca pericolul nu a trecut. La New York, situatia este insa sub control dupa ce uraganul a fost mult mai bland decat se preconizase. Doar cinci cartiere ale metropolei au fost inundate. Cea mai afectata a fost zona Long Beach.

In Carolina de Nord, doi barbati si o femeie au murit loviti de copaci care s-au prabusit, un altul fiindca a pierdut controlul masinii in care se afla si a intrat intr-un copac, iar intr-o ciocnire intre masini intr-o intersectie unde semafoarele nu mai functionau din cauza furtunii si-a pierdut viata o fata de 15 ani.



In Virginia, patru persoane, intre care un baiat de 11 ani, au murit lovite de copaci doborati din cauza vantului puternic. In Florida, doi surferi au fost inghititi de valurile inalte de peste 2 metri, iar in Maryland, o femeie a murit dupa ce un copac ce s-a prabusit peste locuinta ei. In Connecticut un barbat a fost ucis intr-un incendiu declansat de niste fire electrice doborate de furtuna, iar in New Jersey, o femeie blocata intr-o masina prinsa de inundatii si care a chemat politia s-o ajute a fost gasita ulterior decedata in interiorul masinii. Tot in New Jersey, un pompier a murit in cursul unei operatiuni de salvare a unor victime ale inundatiilor.

Circa 10.000 de zboruri aviatice comerciale au fost anulate si peste 2 milioane de oameni au primit ordin de evacuare din zonele afectate de inundatiile provocate de uragan, scrie Los Angeles Times. Autoritatile locale au dispus evacuarea locuitorilor din Staten Island si Battery Park (New York), din zonele de coasta din New Jersey si Delaware, precum si a unor parti din Rhode Island, Connecticut, Maryland, Virginia si Carolina de Nord.

Cu toate ca uraganul Irene a scazut in intensitate, autoritatile au avertizat ca impactul este inca puternic. "Multi americani inca se confrunta cu pene de electricitate si inundatii, care ar putea sa se inratuateasca in zilele urmatoare, cand raurile vor iesi din matca (…) Eforturile de recuperare vor dura saptamani sau mai mult", a declarat presedintele Barack Obama.

Irene a pierdut duminica statutul de uragan, transformandu-se duminica in furtuna tropicala, iar pentru anumite zone de pe coasta canadiana a fost emisa alerta de furtuna tropicala.

×