x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Duplicitate la Paris

Duplicitate la Paris

de Irina Cristea    |    12 Noi 2010   •   00:00
Duplicitate la Paris
Sursa foto: John Thys/AFP/Mediafax

Posibilitatea amânării aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, evocată miercuri de secretarul francez de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, nu reprezintă poziţia oficială a statului francez. Aceasta este reacţia preşedintelui României, Traian Băsescu, la afirmaţiile făcute de Lellouche în faţa Comisiei de Afaceri Europene din Adunarea Naţională de la Paris.

Demnitarul francez afirmase că ţara sa s-ar alătura Olandei în susţinerea unei amânări a aderării României şi Bulgariei la Schengen până în vara anului 2011. Asta în condiţiile în care, în aceeaşi zi în care demnitarul francez se adresa parlamentarilor, ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene aprobau trimiterea către Parlamentul European a proiectului documentelor necesare pentru iniţierea procesului de integrare în spaţiul Schengen în aprilie 2011.

Potrivit lui Lellouche, Franţa va face în aşa fel încât decizia cu privire la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen să nu fie luată înainte de vara anului 2011. "Trebuie să fim vigilenţi", a spus demnitarul francez, incluzând pe lista problemelor în pregătirea celor două ţări "supravegherea reală şi eficientă a frontierelor exterioare ale UE" şi "lupta împotriva corupţiei". Schimbând foaia, oficialul francez nu a mai adus în discuţie problema romilor sau corupţia, ci situaţia de la frontiera româno-moldovenească, o graniţă "în continuare controlată deficitar din cauza acordării cetăţeniei române moldovenilor", "gaura neagră" reprezentată de teritoriul transnistrean separatist, "nivelul de corupţie din Ucraina".

El a mai precizat că rapoartele periodice sunt "îngrijorătoare". Opinia lui Lellouche nu este însă reflectată şi la nivel de experţi europeni. Toate rapoartele de evaluare Schengen aferente misiunilor desfăşurate până în prezent au fost aprobate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen de la Bruxelles, principala concluzie a acestora fiind că România a ajuns într-un stadiu avansat şi este în mare parte pregătită să adere la spaţiul Schengen. Următoarea vizită de evaluare are loc săptămâna viitoare.

Şi Bulgaria a reacţionat la afirmaţiile lui Pierre Lellouche. "Suntem conştienţi de faptul că aderarea la Schengen poate fi amânată din cauza situaţiei politice actuale din Europa, sub presiunea opiniei publice", a spus ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov.

Semnale mai încurajatoare au venit însă din partea comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström (foto). Suedeza a declarat ieri că România şi Bulgaria trebuie să continue să lucreze la îndeplinirea criteriilor de aderare la Schengen, astfel încât cei care nu doresc intrarea în această zonă a celor două state să aibă cât mai puţine argumente de contestare. Malmström a reamintit că pe subiectul aderării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen nu trebuie făcute consideraţii politice, deoarece este vorba despre nişte proceduri tehnice.

×
Subiecte în articol: externe