x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EBA şi alte candidaturi inedite la europarlamentare

EBA şi alte candidaturi inedite la europarlamentare

de Irina Cristea    |    26 Mai 2009   •   00:00

Candidaturile inedite pentru un mandat în Parlamentul European sunt trecute în revistă de agenţia France Presse. Articolul corespondentului din Bruxelles al agenţiei începe tocmai cu un comentariu despre prezenţa pe listele electorale a Elenei Băsescu, despre care scrie că este "fiica-manechin de ocazie a preşedintelui României, Traian Băsescu", şi că este cunoscută pentru gafele făcute şi pentru prezenţa la petrecerile mondene ale Bucureştiului.



"A intrat în această aveantură (a euroalegerilor - n.r.) în calitate de independent, sub o siglă care rezumă întregul ei program, «EBA»."

În Italia, "dincolo de faptul că Silvio Berlusconi, aflat în plin scandal conjugal, este singurul lider al unei mari ţări din Europa care se prezintă drept cap de listă la europarlamentare, scrutinul va avea accente regale", scrie AFP, amintind candidatura prinţului Emmanuel-Philibert de Savoia, în vârstă de 36 de ani, aflat primul pe lista partidului centrist democrat-creştin (UDC) pentru regiunea de nord-vest.

O deputată germană care a propus ca mariajul să fie un contract pe durată determinată (şapte ani) şi a pozat în haine din latex este propunerea "Partidului alegătorilor liberi" din Germania. Gabriele Pauli şi partidul său se vor afla în competiţie directă cu "Partidul creştinilor care respectă Biblia", formaţiune care luptă pentru ca Dumnezeu să fie pe primul plan în politică, învăţământ şi viaţa de familie. Extrem de militant este şi "Partidul pentru animale" din Olanda. Lista sa electorală este condusă de o vegetariană, Natasja Oerlemans, care vrea să ajungă în Parlamentul European pentru a reprezenta vocea animalelor devenite victime ale exploatării.
"Partidul piraţilor" ar putea obţine unul sau două locuri din cele 18 rezervate Suediei, de unde va face eforturi pentru a apăra libertăţile individuale în faţa intruziunii statului.

Fostul pilot finlandez de raliuri Ari Vatanen, ales europarlamentar în Franţa din 1996, nu va mai candida pe listele partidului preşedintelui Nicolas Sarkozy (UMP), trecând în "echipa" conservatorilor din Partidul coaliţiei. Asta pentru că cei de la UMP nu i-au asigurat un loc eligibil pe listele lor.

În Portugalia, laureatul Premiului Nobel pentru literatură José Saramago n-are nici un complex să candideze la vârsta de 86 de ani. Saramago se descrie drept "un comunist hormonal", dar nu are nici o şansă de a deveni europarlamentar, pentru că nu figurează pe un loc eligibil.

×
Subiecte în articol: externe