x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Echipamentele Huawei, puse sub semnul întrebării și în Norvegia

Echipamentele Huawei, puse sub semnul întrebării și în Norvegia

04 Feb 2019   •   16:18
Echipamentele Huawei, puse sub semnul întrebării și în Norvegia

Serviciile de informaţii norvegiene au avertizat luni împotriva gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, ale cărui legături cu regimul de la Beijing suscită îngrijorări în materie de securitate, informează AFP. 

'Trebuie să fim atenţi la Huawei ca actor şi la faptul că distanţa este scurtă între un actor comercial precum Huawei şi regimul chinez', a declarat şefa Serviciului de informaţii interne norvegiene (PST), Benedicte Björnland, prezentând un raport de evaluare a riscurilor pentru anul 2019. 

'Un actor precum Huawei va fi vulnerabil la influenţele ţării sale de origine atât timp cât China are o lege privind serviciile de informaţii care obligă persoanele, entităţile şi companiile private să coopereze cu China', a afirmat ea. 

În Norvegia, principalii operatori de telecomunicaţii Telenor şi Telia, care s-au echipat deja cu dispozitive de la Huawei pentru reţelele lor 4G, se pregătesc în prezent pentru implementarea 5G. 

Dacă mai multe ţări, precum SUA, au interzis echipamentele Huawei pentru 5G din motive de securitate, regatul scandinav ia în calcul măsuri de reducere a vulnerabilităţii sale. 

'În ceea ce ne priveşte, este vorba de instituirea unui cadru de reglementare care să protejeze ceea ce poate fi o infrastructură critică', a comentat ministrul norvegian al justiţiei, Tor Mikkel Wara, la aceeaşi conferinţă de presă. 'Cum va arăta acest cadru de reglementare şi ce va include el, la aceasta lucrăm în prezent', a spus ministrul. 

Norvegia este cu atât mai prudentă în această chestiune, cu cât deja şi-a atras indignarea Chinei după atribuirea în 2010 a premiului Nobel pentru pace opozantului chinez Liu Xiaobo, care a dus la represalii diplomatice şi comerciale durabile din partea Beijingului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Norvegia Huawei securitate