x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egipt: Fostul ministru al Aviaţiei, premier. Şeful serviciilor secrete, vicepreşedinte

Egipt: Fostul ministru al Aviaţiei, premier. Şeful serviciilor secrete, vicepreşedinte

29 Ian 2011   •   11:46
Egipt: Fostul ministru al Aviaţiei, premier. Şeful serviciilor secrete, vicepreşedinte

Ministrul Aviaţiei din guvernul egiptean demisionar, Ahamd Shafik, a fost însărcinat sâmbătă să formeze noul Executiv de la Cairo, a anunţat televiziunea de stat egipteană, citată de AFP. Shafik este o personalitate în general apreciată în rândurile elitei egiptene, inclusiv în mediile opoziţiei. Mai mulţi analişti au afirmat că el ar putea fi unul dintre succesorii preşedintelui Hosni Mubarak în cazul în care funcţia de şef al statului ar rămâne vacantă.

Şeful serviciilor secrete, Omar Suleiman, a fost numit vicepreşedinte al Egiptului. Suleiman a devenit astfel primul vicepreşedinte numit în funcţie de la preluarea puterii de către Hosni Mubarak, în 1981. Televiziunea egipteană a difuzat imagini în care era prezentat Suleiman, în timp ce depunea jurământul în faţa preşedintelui egiptean. Cu puţin timp înainte, televiziunea de stat egipteană anunţase că Mubarak a convocat o reuniune importantă la sediul Preşedinţiei, cu participarea mai multor oficiali.

Zeci de mii de egipteni au ieşit în stradă sâmbătă, continuând protestele de o amploare fără precedent împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, iar principalul reprezentant al opoziţiei, Mohamed El Baradei - laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a promis că manifestaţiile vor continua până la plecarea acestuia din funcţie, relatază AFP.

Cel puţin o persoană a murit, sâmbătă, după ce poliţia egipteană a deschis focul asupra demonstranţilor, la sediul Ministerului de Interne din Cairo, relatează CNN. Conform BBC, protestatarii au încercat să forţeze intrarea în sediul Ministerului de Interne, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i împiedica să pătrundă în clădire.
 
Potrivit Al-Jazeera, confruntările de la Ministerul de Interne s-ar fi soldat cu moartea a cel puţin trei protestatari.
 
Chiar dacă viitorul său pare sumbru, Mubarak, aflat la putere de 29 de ani, face eforturi pentru a se menţine la putere, anunţând reforme sociale şi formarea rapidă a unui nou guvern, după ce a cerut sprijinul armatei pentru a menţine ordinea după patru zile de manifestaţii soldate cu aproape 50 de victime. Totodată, cel mai influent predictator din lumea arabă, şeicul Youssef Al-Qardaoui, a declarat sâmbătă că numai plecarea preşedintelui Hosni Mubarak poate rezolva criza din Egipt şi a cerut poporului egiptean să continue revolta paşnică, relatează AFP.
 
"Îl sfătuiesc pe preşedintele Mubarak să plece, să părăsească Egiptul (...) Singura soluţie pentru rezolvarea problemei este plecarea lui Mubarak", a declarat şeicul Qaradoui, influent teolog sunnit care conduce Uniunea mondială a ulema musulmani. "Pleacă, Mubarak, ai milă de acest popor şi pleacă înainte ca distrugerea să se extindă în Egipt", a spus el, într-o intervenţie la postul de televiziune Al-Jazeera.
 
Şeicul Al-Qadaoui, originar din Qatar, este şi unul dintre liderii spirituali ai Frăţiei musulmane. Guvernul de la Cairo şi-a prezentat demisia în urma protestelor extrem de violente din ultimele ore. Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a anunţat că va numi un nou Guvern în cursul zilei de sâmbătă.

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă dimineaţă în centrul capitalei egiptene, după mai multe zile de proteste de stradă şi confruntări cu forţele de ordine, relatează AFP. Demonstraţiile împotriva preşedintelui Hosni Mubarak s-au soldat, începând de marţi, cu cel puţin 27 de morţi şi sute de răniţi.

Potrivit unui bilanţ, bazat pe surse medicale, 74 de persoane ar fi murit, în ultimele zile, în urma confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine. Sâmbătă dimineaţă, serviciile de telefonie mobilă, întrerupte complet vineri, au redevenit parţial operaţionale, însă accesul la Internet rămâne în continuare blocat.
 
Atât Internetul, cât şi telefonia mobilă au jucat un rol-cheie în organizarea manifestaţiilor împotriva regimului din Egipt, iniţiate de grupuri de tineri inspirate de "revoluţia iasomiei" din Tunisia, care a dus la înlăturarea regimului condus de preşedintele Zine El Abidine Ben Ali.
 
Mubarak a promis, vineri seară, dizolvarea Guvernului şi numirea unui nou Cabinet, precum şi iniţierea unor reforme sociale.

Trei poliţişti morţi, după un atac al demonstranţilor asupra Sediului Siguranţei de stat din Rafah

Sediul Siguranţei de stat din oraşul egiptean Rafah, situat la graniţa cu Fâşia Gaza, a fost atacat sâmbătă de demonstranţi, iar confruntările s-au soldat cu moartea a trei poliţişti, au relatat martori oculari, citaţi de AFP. Manifestanţii beduini din regiune au aruncat grenade asupra clădirii, care este pe punctul de a se prăbuşi, au precizat martorii citaţi, adăugând că poliţiştii au deschis focul cu muniţie de luptă.
 
Punctul de trecere a graniţei de la Rafah, aflat în apropiere, se află sub protecţia grănicerilor egipteni, conform martorilor. Armata cere populaţiei să nu participe la adunări în locuri publice. Armata egipteană a cerut  "marelui popor al Egiptului" să respecte restricţiile de circulaţie şi să nu participe la adunări în locuri publice, relatează AFP, citând un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială MENA.
 
"Către marele popor al Egiptului: ţinând cont de faptul că unele elemente aflate în afara legii comit acte de vandalism asupra proprietăţilor publice şi private şi îi terorizează pe cetăţeni, forţele armate cer tuturor să nu se adune pe străzi şi în principalele pieţe", precizează comunicatul oficial.
 
"Forţele armate cer tuturor să înceapă să respecte restricţiile de circulaţie începând de la ora 18.00 şi până la ora 7.00, până la noi ordine", precizează textul, reamintind că încălcarea restricţiilor atrage sancţiuni legale.

A3

×