x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Ei cred ca m-am insurat pentru rezidenta"

"Ei cred ca m-am insurat pentru rezidenta"

19 Noi 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME
Un tanar a ajuns sa fie incarcerat in Statele Unite ale Americii, apoi deportat in Romania, deoarece autoritatile americane nu cred in dragostea lui pentru sotia sa. In America au ramas doi copii fara tata, ai romanului, un imigrant ilegal.

Expulzat pentru ca nu avea documente

Un tanar a ajuns sa fie incarcerat in cele mai dure inchisori americane pentru ca a stat in Statele Unite ale Americii (SUA) ca imigrant ilegal. Constantin Alexandru are doi copii si o sotie cu cetatenie americana. El a fost deportat in Romania.
COSTIN ANGHEL

IMAGINI. Constantin isi poate vedea copiii doar in fotografii si abia peste zece ani va mai putea sa incerce sa-i imbratiseze
Viata grea din Romania l-a facut pe Constantin Alexandru sa emigreze. Ilegal. Studiile sale, adica absolvirea unui liceu industrial, nu-i garantau viata pe care o vazuse el in filmele americane cu vedete. Constantin are 37 de ani, dar pare mai in varsta. Spune ca toata viata a muncit ca salahor, la doua sau trei societati. Are un handicap la mana dreapta. "Ce-i la mana mi se trage de la mineriade. Am fost cu studentii in Piata Universitatii si m-au batut minerii." In 1995, Alexandru a decis sa plece din Romania. A vrut sa ajunga in SUA sau Canada si sa ceara azil politic. "Atunci primeam telefoane de amenintare", explica Constantin. S-a imbarcat ilegal pe un vas. Ascuns intr-un container, el a ajuns in Canada, in Halifax. Era luna februarie. In Canada a stat, ilegal, muncind pe unde apuca.

TARA VEDETELOR. Constantin a ajuns in SUA pe data de 28 iunie 1995. Dupa ce a bantuit prin zona granitei americano-canadiene, politistii americani l-au prins. A fost tinut patru zile in inchisoare. Dupa aceasta perioada, autoritatile l-au eliberat. "Mi-au dat acte si mi-au spus ca sunt liber, ca pot sa plec, dar trebuia sa-mi depun actele pentru rezidenta", povesteste Constantin. Din inchisoare a mers direct in New York. Dupa trei saptamani s-a mutat in Chicago. Aici a stat pana in luna iunie a anului 1996. In acest interval de timp, Alexandru a lucrat pentru romanii din zona Chicago-ului, cu ziua, cu luna, cum se putea. Chiar si asa incepuse sa se puna pe picioare, isi cumparase chiar si o masina.

PRIMELE PROBLEME. Munca a inceput sa nu-i mai aduca nici un fel de satisfactii. A decis sa se intoarca la New York. Intre orasele Mosers si Mallone, Constantin a fost oprit de politisti. L-au arestat. "M-au tinut o noapte in arest. Aveam la mine si carnetul de conducere, si Cartea de identitate, nu am inteles nimic", spune Alexandru. I-au dat drumul, dar fara bani, fara acte, fara masina, spune el. Dupa ce a dormit trei nopti pe strada, romanul a ajuns la o ferma. Pentru mancare, cazare si un salariu mic, a acceptat sa lucreze pentru proprietarul fermei.

VIATA NOUA. Din 1996 si pana in 2000, Constantin a ramas la ferma. Hudak Farm, a lui Richard si a Mariei, i-a fost casa in aceasta perioada. Proprietarii au incercat sa-l ajute cu actele de rezidenta si se parea ca au reusit. Romanul locuia in SUA pe baza unei cereri de acordare a statutului de azilant politic. Din 1999, romanul se angajase si la firma Four Star Delivery, in Burlington, statul Vermont. In luna iunie a anului 2002, Constantin a cunoscut-o pe Ada Mae Tracy. In 2003, la data de 15 februarie, cei doi s-au casatorit. Au doi copii: Dominic Nicolae Tracy-Constantin este primul lor baiat, nascut la 25 februarie 2003. Christian-Alexandru Tracy-Constantin, nascut la 4 ianuarie 2004.

COSMARURI CA LA HOLLYWOOD. Dupa nasterea celui de-al doilea copil, Constantin a vrut sa-si schimbe statutul de imigrant ilegal si, la 9 februarie 2004, el a mers in SantAlbans - Vermont sa vada ce poate face sa-si regularizeze situatia. Agentii de la Emigrari l-au arestat. Doua zile, cat a fost tinut in inchisoare, a fost maltratat, spune el. "M-au batut cu bocancii in gura in celula, au fost niste animale cu mine", acuza Constantin. A fost trimis in Hartford, Conecticut, la o inchisoarea de maxima securitate, "Osbournes".

"Am stat alaturi de criminali cu pedepse pe viata. Am fost batut, maltratat si violat. Ma violau in baie, la dusuri, atat detinutii, cat si gardienii", afirma Alexandru. Nu putea sa se apere, are un brat schilodit, cu cotul plin de suruburi. Detinutii ii cereau bani, ii furau mancarea. In acest timp, Ada Mae, sotia lui, era trimisa de la o usa la alta. Trebuia sa creasca singura doi copii, nici macar nu avea un loc de munca. Explicatiile autoritatilor au de fapt acuzatii. "Credeau ca m-am casatorit doar pentru Green-Card, pentru rezidenta", explica romanul.

DEPORTARE
Dupa ce l-au scos pe Alexandru din inchisoare, autoritatile americane l-au expulzat. Pe 6 august 2004, l-au urcat in avion la Boston si l-au trimis in Romania. Nu i-au dat nimic decat un plic. Pe Aeroportul Otopeni l-au amprentat, i-au luat toate datele. Acum Constantin sta in Romania, cu parintii. Nu munceste, nu are acte. Sotia sa inca il asteapta. Pentru autoritatile americane are intrebari: "De ce m-au luat de langa nevasta si copiii mei? De ce le-au trebuit SUA aproape 10 ani ca sa stabileasca daca merit sau nu sa stau in America?".
×
Subiecte în articol: diaspora constantin