x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Electrosoc democratic

Electrosoc democratic

27 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a administrat un "electrosoc democratic" tarii sale, luand decizia de a deschide "jocul" prezidentialelor. Constitutia egipteana va fi amendata, pentru a permite, pentru prima oara, alegerea sefului statului prin sufragiu universal direct.
MARINA CONSTANTINOIU

SI EREDITATEA? Despre fiul presedintelui Mubarak, Gamal (foto stanga), umblau zvonuri ca ii va urma tatalui la Presedintie. Acum, poporul va vota seful statului
Nimeni nu se astepta la o astfel de decizie. Mubarak a reusit s-o tina in secret pana in ultima clipa. Doar presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si un grup restrans din anturajul sau au putut afla despre decizie, cu 36 de ore inainte ca anuntul sa devina public.

PRESIUNE. Confruntat cu o presiune crescanda din partea Opozitiei, dar si a Statelor Unite, presedintele Mubarak (76 de ani), la putere de 20 de ani, a anuntat sambata ca a cerut Parlamentului sa modifice Constitutia pana in mai, alegerile prezidentiale din Egipt urmand sa se desfasoare in septembrie. Intr-o scrisoare adresata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, seful statului a afirmat ca "Presedintele trebuie ales prin sufragiu universal direct si secret de catre toti egiptenii care beneficiaza de drept de vot" si ca la campania electorala trebuie sa participe "mai mult de un candidat".

Anuntul sau neasteptat pare un raspuns la proiectul american de reformare a Orientului Mijlociu, comenteaza AFP, care adauga ca acesta ar putea fi si un raspuns la manifestatiile Opozitiei. Conform Constitutiei actuale, presedintele Republicii este ales de Adunarea Nationala si plebiscitat prin sufragiu popular. Candidaturile sunt alese de Adunarea Nationala, iar candidatul trebuie sa obtina doua treimi din voturile Adunarii pentru a se putea prezenta in alegeri.

CAMPANIE. Hosni Mubarak a inceput de cateva saptamani un turneu prin tara, care a fost caracterizat drept o pre-campanie electorala pentru un nou mandat de sase ani, desi presedintele nu si-a anuntat intentia de a candida.

Aflat la putere de la asasinarea presedintelui Anuar el-Sadat in 1981, daca Mubarak va fi reales, va depasi propriul record de longevitate in fruntea Egiptului, de la proclamarea Republicii, in 1953.

Reforma constitutionala trebuie sa fie aprobata prin referendum. In principiu, acesta se va tine la doua luni de la amendarea Constitutiei de catre Parlament, care a inceput examinarea propunerii lui Mubarak inca de sambata, la cererea acestuia.
×
Subiecte în articol: externe