x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elevi francezi, ofensați de un tablou cu nuduri din secolul XVII

Elevi francezi, ofensați de un tablou cu nuduri din secolul XVII

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2023   •   07:20
Elevi francezi, ofensați de un tablou cu nuduri din secolul XVII

Ministrul francez al Educației a vizitat ieri o școală din apropierea Parisului în care elevii din clasele primare au refuzat să privească o pictură de secol XVII în care apar nuduri feminine.

Copiii s-au considerat ofensați de lucrarea pictorului italian Giuseppe Cesari, iar cu altă ocazie și-au reclamat profesoara că ar face remarci rasiste și islamofobe. Ca răspuns la aceste incidente, profesorii școlii Jacques-Cartier din Issou au refuzat să lucreze. 

Pictura în cauză se numește Diana și Actaeon și se află în colecția muzeului Luvru.

Lucrarea datează din Renaștere și prezintă o scenă mitică din opera poetului roman Ovidiu, Metamorfoze. În această poveste, vânătorul Actaeon le surprinde pe zeița Diana și nimfele sale dezbrăcate, scăldându-se. Pe 7 decembrie, un profesor a arătat tabloul clasei sale. „Elevii au privit în altă parte, simțindu-se ofensați și spunând că sunt șocați”, a relatat Sophie Vénétitay, secretar general al sindicatului profesorilor Snes-FSU.

Vénétitay spune că acest ultim incident a dus cu gândul la uciderea, în urmă cu trei ani, a profesorului de istorie și geografie Samuel Paty, care a arătat clasei caricaturi cu Profetul Mahomed, apoi a fost asasinat de un refugiat cecen de 18 ani, radicalizat.

Ministrul Educației a spus ieri că profesorii au „sprijinul său deplin”, iar cursurile au fost reluate.

×
Subiecte în articol: elevi francezi tablou nuduri