x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elise, înapoi la tata, în Franţa

Elise, înapoi la tata, în Franţa

de Sînziana Stancu    |    15 Apr 2009   •   00:00

Fetiţa de origine franco-rusă, care fusese răpită la 20 martie din oraşul francez Arles, şi-a regăsit tatăl în Ungaria, unde mama ei, care încerca să o ia clandestin la ea, în Rusia, a fost arestată.



Puţin a mai lipsit ca Elise, fetiţa de 3 ani şi jumătate, să treacă graniţa în Ucraina, împreună cu mama ei, Irina Belenkaia. Numai că vameşii unguri au fost extrem de vigilenţi şi au recunoscut-o imediat pe fetiţa răpită, dată în urmărire prin Interpol.

"M-a recunoscut imediat", i-a spus tatăl ei francez, Jean-Michel Andre, avocatului său, care a pus telefonul mobil pe speaker în faţa jurnaliştilor veniţi în biroul lui să afle ultimele amănunte despre cazul care a făcut vâlvă nu numai în Franţa, ci în toată Europa.

Elise fusese răpită de lângă tatăl ei, în timp ce se întorcea de la grădiniţă. Irina, deghizată, ajutată de doi bărbaţi, puseseră la cale răpirea violentă, bătându-l crunt pe Jean-Michel pentru a-i smulge copilul din braţe. Irina îl părăsise pe Jean-Michel şi voia să se întoarcă în Rusia cu fiica lor, dar nu pe cale legală, pentru că se temea că ar putea pierde custodia copilului în urma unui proces de divorţ.

ÎN INTERESUL COPILULUI
"Sunt obosită, tati", s-a auzit şi vocea fetiţei, prin acelaşi telefon. "M-a sărutat pe ochi, ca să mă vindec", a mai spus cu vocea tremurândă Jean-Michel, pe a cărui figură se văd încă urmele agresiunii din timpul răpirii fetiţei. Elise va rămâne deocamdată în grija tatălui ei, până când autorităţile judiciare franceze şi ruse vor găsi împreună cu părinţii fetiţei o soluţie "în interesul copilului", a mai precizat avocatul lui Jean-Michel.

Atât el, cât şi Irina au obţinut, fiecare în ţara sa de origine, custodia fetiţei. Dosarul Elisei este unul din cele 50 de astfel de dosare de separare conflictuală a familiei, pe care Moscova şi Parisul le analizează anual, "caz cu caz", în absenţa unui acord bilateral între cele două ţări.

×
Subiecte în articol: externe