x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan îşi avertizează partidul că va continua să se ''topească precum gheaţa la soare'' dacă nu îndreaptă greşelile

Erdogan îşi avertizează partidul că va continua să se ''topească precum gheaţa la soare'' dacă nu îndreaptă greşelile

de Redacția Jurnalul    |    03 Apr 2024   •   22:15
Erdogan îşi avertizează partidul că va continua să se ''topească precum gheaţa la soare'' dacă nu îndreaptă greşelile
Sursa foto: Hepta

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a avertizat propria formaţiune politică islamist-conservatoare, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), asupra riscului să piardă şi mai mult din sprijinul popular după alegerile municipale încheiate duminică cu un eşec, reproşându-le politicienilor din acest partid că s-au îndepărtat de oamenii de rând, consemnează miercuri agenţia EFE.

Fondator şi lider al AKP, Erdogan a atribuit neaşteptata scădere de 11 procente a acestui partid la alegerile municipale faţă de scrutinul prezidenţial desfăşurat în urmă cu 10 luni creşterii preţurilor, cu o inflaţie a cărei rata anuală s-a apropiat în martie de 70%, precum şi creşterii distanţei dintre putere şi populaţie.

Dacă nu vor fi corectate erorile comise, partidul va continua să se "topească precum gheaţa la soare", a avertizat liderul turc la o reuniune a comitetului central executiv al AKP desfăşurată marţi seară. Erdogan a cunoscut o ascensiune continuă în cariera sa politică după ce a câştigat în 1994 primăria Istanbulului, dar înfrângerea de duminică este cea mai severă suferită de AKP de când a venit la putere în urmă cu 22 de ani.

La această reuniune dedicată analizării succesului formaţiunii social-democrate Partidul Republican al Poporului (CHP), cel mai mare partid de opoziţie la nivel naţional şi care câştigat duminică primăriile a 35 din cele 81 de provincii ale ţării, Erdogan a atras de asemenea atenţia asupra prezenţei reduse la urne, mulţi dintre alegătorii care anul trecut au votat AKP la alegerile prezidenţiale optând acum la cele municipale să rămână acasă.

El a admis că guvernul său nu a reuşit să ajute populaţia afectată tot mai mult de creşterea puternică a preţurilor, în special pensionarii ale căror pensii sunt mult sub salariile celor săraci. Erdogan a vorbit şi despre nemulţumirea multor alegători care ar dori ca Turcia să sisteze relaţiile comerciale cu Israelul din cauza războiului din Fâşia Gaza, fără însă ca aceasta să fie cauza principală a pierderii scrutinului.

Preşedintele turc a menţionat printre aceste cauze şi "boala aroganţei" căpătată de politicienii din propriul său partid. "Cel mai mare duşman al unui partid născut din sânul poporului este să construiască ziduri între el şi cetăţeni", a remarcat Erdogan.

"Fie ne îndreptăm greşelile recunoscându-le, fie vom continua să ne topim precum gheaţa la soare. Fie ne facem treaba la perfecţiune de la început la sfârşit, fie nu vom putea evita să plătim un preţ chiar şi mai ridicat", a concluzionat liderul turc.

×
Subiecte în articol: erdogan partid greşeli