x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan semnează pentru cumpărarea echipamentelor militare rusești

Erdogan semnează pentru cumpărarea echipamentelor militare rusești

07 Mar 2019   •   08:45
Erdogan semnează pentru cumpărarea echipamentelor militare rusești

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat miercuri că "este de neconceput" să pună sub semnul întrebării achiziţionarea de către Turcia a unui sistem antirachetă rusesc, adăugând că ar intenţiona să cumpere noi echipamente militare de la Moscova, relatează AFP. 

Aceste declaraţii au fost făcute într-un moment în care Statele Unite îndeamnă Turcia să renunţe la achiziţionarea sistemului antirachetă S-400, subliniind că această armă rusească este incompatibilă cu echipamentele militare utilizate de membrii NATO din care fac parte cele două ţări. 

"În ce priveşte sistemul S-400, afacerea este încheiată, este neconceput să dăm înapoi (...) Şi poate că după S-400, vom trece la S-500", a declarat Erdogan într-un interviu acordat postului de televiziune turc Kanal 24. 

S-400 este un sistem rusesc de apărare antiaeriană şi antibalistic concurent al bateriilor americane Patriot, iar S-500 este o versiune îmbunătăţită a acestui echipament care deocamdată nu a intrat în serviciu. 

Pe lângă problema compatibilităţii cu NATO, Statele Unite consideră că achiziţionarea de către Turcia a bateriilor S-400 ar putea ameninţa secretele de fabricaţie a avionului lor militar de ultimă generaţie F-35, pe care Ankara doreşte, de asemenea, să îl cumpere şi care este proiectat să scape sistemelor ruseşti. 

Comanda făcută de Turcia pentru bateriile S-400, a căror livrare ar urma să înceapă în vară, este unul dintre principalele puncte de discordie între Ankara şi Washington. 

Pe de altă parte, Erdogan a criticat în interviul său decizia anunţată zilele trecute de Washington de a retrage Turciei un statut comercial privilegiat pe care administraţia americană îl acordă acestei ţări în curs de dezvoltare. 

"Nimeni nu ar trebui să încerce să ne disciplineze cu astfel de măsuri", a spus şeful statului turc, citat de AFP.

AGERPRES

×