x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ETA avertizează: Atentatele vor fi mai eficiente!

ETA avertizează: Atentatele vor fi mai eficiente!

25 Mai 2009   •   00:00

Organizaţia separatistă bască ETA a avertizat că prevede o nouă şi "eficientă" campanie de violenţe, după o perioadă de "reflexie" care se încheie "înainte de venirea verii", informează AFP. "În calitate de organizaţie armată, a fi eficace şi a avea o strategie eficientă devin obiective şi preocupări în gândirea noastră Cu privire la aceasta, vom încheia un proces de reflexie şi de reuniuni al căror scop a fost să realizăm o strategie a luptei armate eficiente", a declarat un membru ETA ziarului proseparatism basc Gara.



Doi membri ai ETA, identificaţi sub numele de "Gaueko" şi "Argi", au fost intervievaţi de GARA, publicaţie utilizată adesea de organizaţie pentru a-şi publica mesajele şi comunicatele. Ziarul a tradus în spaniolă interviurile luate în limba bască.

Aceste declaraţii au loc cu mai puţin de două săptămâni după intrarea în funcţiune la conducerea guvernului regional a lui Patxi Lopez, şef regional al Partidului Socialist şi primul nenaţionalist care ocupă acest post. Spre deosebire de predecesorul său, Juan Jose Ibarretxe, din Partidul Naţionalist Basc /PNV/, Lopez respinge orice negociere cu ETA.

Situaţia politică bască este "foarte îngrijorătoare, nu doar pentru că PNV a pierdut puterea, ci şi pentru că puterea a intrat în "mâinile alianţei fasciste spaniole"" , a afirmat "Gaueko" în Gara. Cei doi militanţi au condamnat, de asemenea, cooperarea poliţienească între Franţa şi Spania în lupta împotriva ETA, care a dus în ultimele luni la arestarea mai multor principali conducători ai organizaţiei.

×
Subiecte în articol: externe