x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extremistii unguri fac galagie in Parlament

Extremistii unguri fac galagie in Parlament

de Radu Croitoru    |    28 Sep 2005   •   00:00
Extremistii unguri fac galagie in Parlament

Un membru al Miscarii pentru o Ungarie Dreapta a tulburat momentul in care Parlamentul de la Budapesta ratifica Tratatul de Aderare a Romaniei la UE.

Ungaria este al doilea stat membru al Uniunii Europene, dupa Slovacia, care parafeaza Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE. Votul a fost unul majoritar - 257 de parlamentari s-au pronuntat pentru, 6 impotriva, iar unul s-a abtinut.

SPONTAN. Sedinta legislativului de la Budapesta a fost intrerupta de protestul unui membru al Miscarii pentru o Ungarie Dreapta, formatiune neparlamentara, care a afisat un poster pe care scria "Nu deveniti tradatori". Reusind sa treaca de filtrele fortelor de ordine si patrunzand in Parlament, activistul de dreapta Elod Novak a imprastiat fluturasi prin care cerea ca Ungaria sa conditioneze ratificarea aderarii Romaniei de obtinerea autonomiei Transilvaniei. Incidentul a avut loc chiar inainte ca deputatii ungari sa voteze pentru ratificarea acordului privitor la primirea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana. Membrul Miscarii "Jobbik" a fost evacuat, in cele din urma, din sala Parlamentului de catre garzile de corp. Acesta a declarat ulterior ca multi dintre partizanii Miscarii pentru o Ungarie Dreapta ar fi dorit sa boicoteze lucrarile, insa doar el a reusit sa intre in cladire.

Presa de la Budapesta scrie ca incidentul nu poate anula rezultatele finale ale votului, care reprezinta o noua confirmare a sustinerii Romaniei de catre Ungaria. De altfel, reprezentantii Guvernelor celor doua tari se vor intalni la Bucuresti, luna viitoare, pentru a stabili noi modalitati de colaborare.

RECONCILIERE. Diplomatia de la Bucuresti a salutat adoptarea, in Parlamentul de la Budapesta, a Legii de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Precizand ca Ungaria devine, dupa Slovacia, al doilea stat care aproba acest document, Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca momentul reafirma sprijinul constant pe care Ungaria il acorda Romaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. MAE a apreciat votul ca fiind o reconfirmare a procesului de consolidare a relatiilor dintre cele doua tari, care stau sub semnul cooperarii in cadrul familiei europene.

IMPOTRIVA
Reprezentantul miscarii extremiste "Jobbik", Elod Novak (foto), nu a fost singurul care a incercat sa puna bete in roate ratificarii Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei. Incercari timide de impiedicare a procesului parlamentar au fost resimtite si din partea Opozitiei ungare. Un deputat al Partidului Civic, FIDESZ, Attila Körömi, a propus presedintelui de sedinta sa impuna necesitatea unei majoritati de doua treimi pentru validarea proiectului de lege privind ratificarea, insa ideea a fost respinsa categoric de liber-democratul Gábor Világosi.
×
Subiecte în articol: externe româniei