Michael Reiss, un vânător care a înființat o măcelărie în Kade, la aproximativ 90 de kilometri vest de Berlin, în 2022, a declarat pentru CNN că a dezvoltat ideea după ce a încercat să se gândească la un produs remarcabil pe care să îl ducă la târgul alimentar internațional Green Week.
El și-a dat seama că ratonii care sunt uciși ca dăunători sunt pur și simplu aruncați la coșul de gunoi și a decis să întrebe oficialii locali dacă aceștia ar putea fi în schimb procesați și transformați în alimente.
După ce a primit undă verde, Reiss a început să facă „bile de raton”, chifteluțe din carne de raton, despre care a spus că s-au dovedit a fi un succes la târg și printre clienții magazinului său, care se numește Wildererhütte.
Curând, Reiss a început să vândă online, iar acum produce în total șapte produse din carne de raton, inclusiv salam.
„Suntem singurul loc din Europa care vinde carne de raton”, a declarat Reiss pentru CNN.
„Oamenii vin de peste tot, uneori conduc 150 de kilometri pentru a veni la magazinul meu și îl combină cu o excursie de o zi pentru că vor să încerce ratonul.”
„Este bine primit. Nimeni nu mi-a spus că este dezgustător sau că nu îl poți mânca. Sincer, tuturor le place”, a spus Reiss.
Cei tentați să încerce ei înșiși ar putea fi încurajați și de ceea ce Reiss descrie ca fiind un anumit grad de familiaritate.
„Ce gust are? Nu prea diferit de alte tipuri de carne pe care le cunoașteți. Nu are un gust prea unic. Este ușor mai moale decât alte tipuri de carne”, a spus el.
„Dacă ați mânca doi cârnați, ați ști care dintre ei este raton. Dar dacă nu ai ști, nu ți-ai da seama că ceva este prea diferit.”
Deși produsele de raton ale lui Reiss au devenit o atracție inedită pentru vizitatorii din Kade, acestea sunt, de asemenea, un răspuns la o problemă serioasă, spune el.
După ce au fost introduși în Germania pentru a fi folosiți în fermele de blană în anii 1920, ratonii au fost eliberați pentru prima dată în sălbăticie în 1934, potrivit Uniunii pentru conservarea naturii și biodiversității (NABU).
De atunci, mamiferele, care sunt foarte adaptabile și pot trăi atât în orașe, cât și în păduri și pășuni, s-au înmulțit rapid.
În prezent, în Germania există aproximativ 2 milioane de ratoni, a relatat agenția de presă germană DPA, citând cercetători de la Goethe-Universität din Frankfurt.
Animalele, originare din America de Nord, cântăresc de obicei în jur de 10 kilograme, dar masculii mari pot ajunge la 20 de kilograme.
Ele reprezintă acum un pericol pentru biodiversitatea domestică, în special pentru reptilele și amfibienii pe care îi mănâncă, potrivit Societății de cercetare a naturii Senckenberg din Germania.
Impactul lor asupra speciilor pe cale de dispariție este atât de mare, încât unii au cerut ca populațiile de ratoni să fie gestionate.
NABU, una dintre cele mai mari și mai cunoscute societăți de conservare din țară, susține că vânarea lor nu este soluția.
Deși inițial au fost protejați, ratonii pot fi vânați în prezent în aproape toate landurile germane, însă modul în care trebuie să se procedeze cu ei rămâne controversat.
În schimb, ar trebui luate măsuri pentru a proteja mai bine speciile pe cale de dispariție în general - ceea ce înseamnă că acestea ar fi mai puțin amenințate de ratoni, spune grupul.
(sursa: Mediafax)