x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Faceţi o anchetă nouă şi aflaţi adevărul”

“Faceţi o anchetă nouă şi aflaţi adevărul”

de Irina Cristea    |    15 Noi 2010   •   21:00
“Faceţi o anchetă nouă şi aflaţi adevărul”
Sursa foto: Bogdan Cristel/Reuters

137684-reuters-bogdan-cristelrtr1bajt.jpgGuvernul de la Bucureşti trebuie să demareze o anchetă completă, imparţială, independentă şi eficientă cu privire la rolul jucat de România în scandalul internaţional privind închisorile secrete ale CIA şi în programul de extrădări extraordinare. Solicitarea vine din partea organizaţiei Amnesty International (AI), într-un raport publicat ieri şi intitulat “Secret ştiut de toţi: Dovezi intensificate privind complicitatea Europei în extrădări extraordinare şi detenţie secretă”.

Autorii raportului apreciază că noile dovezi apărute în 2009 şi în 2010 cu privire la programul secret desfăşurat de CIA inclusiv în unele ţări europene impun iniţiera de noi anchete la nivelul statelor implicate. Anchete care, potrivit AI, trebuie să implice şi Uniunea Europeană în ansamblul său, pentru că, până în prezent, “UE a eşuat complet în ceea ce priveşte tragerea la răspundere a statelor responsabile pentru abuzurile pe care le-au comis”.

Documentul reuneşte cele mai recente dovezi privind complicitatea ţărilor europene în predările ilegale şi programele de detenţie secretă ale CIA, care au funcţionat după atacurile din Statele Unite de la 11 septembrie 2001. Deşi o serie de guverne europene au progresat într-o oarecare măsură în ceea ce priveşte asumarea responsabilităţii, autorităţile române au continuat să nege orice participare, apreciază AI. “Autorităţile române trebuie să ia măsuri reale pentru a stabili adevărul şi pentru a garanta asumarea responsabilităţii acolo unde autorităţi ale statului român ar fi încălcat drepturile omului”, arată raportul. AI consideră că numărul mare de dovezi privind complicitatea statului român în aceste programe justifică un angajament concret din partea Guvernului de a desfăşura o anchetă. Rapoarte ale Parlamentului European şi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au afirmat că România a găzduit un centru de detenţie secretă. Un flux continuu de ştiri a completat acuzaţiile. Pe baza unor declaraţii ale actualilor şi foştilor oficiali din Statele Unite, presa a susţinut că România a găzduit o închisoare secretă cu numele de cod “Britelite” şi a dezvăluit numele unuia dintre presupuşii deţinuţi, Khaled Sheikh Mohamed, care ar fi fost închis acolo.

În februarie 2010, un studiu al experţilor ONU privind practicile de detenţie secretă în întreaga lumea a arătat că o aeronavă implicată în programele de predare şi de detenţie secretă a aterizat în România. Datele emise de Oficiul polonez de Grăniceri în iulie 2010 au indicat că cel puţin un avion transporta pasageri pe traseul său din Polonia în România. În pofida numeroaselor dovezi, autorităţile române au continuat să dezmintă că aeronave cu deţinuţi la bord ar fi aterizat în România sau că ţara ar fi găzduit un centru de detenţie secretă, conchide raportul. Recent, Lituania a admis existenţa a două închisori secrete. În ce priveşte Polonia, Departamentul Poliţiei de Frontieră a dezvăluit că şapte avioane CIA au aterizat pe aeroportul polonez din Szmany. În septembrie, Procuratura a confirmat că efectuează cercetări în cazul afirmaţiilor lui Abd al-Rahim al-Nashiri, care susţine că a fost deţinut în secret în Polonia.

“Amnesty International face exces de zel”, este replica preşedintelui Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu, la informaţiile din raport. Politicianul a mai spus că nu există elemente care să indice o altă abordare faţă de cea din documentul redactat de comisia parlamentară specială. “Noi am avut deja un raport. După aceea, ori de câte ori au mai apărut relatări de acest gen în presă, noi am cerut informaţii instituţiilor abilitate, inclusiv serviciilor secrete. De fiecare dată ni s-a spus că informaţiile nu se confirmă”, a explicat şi preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, care a adăugat că nu înţelege oportunitatea redactării unui nou raport.

×
Subiecte în articol: externe