x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FBI ar putea dezvalui misterul scrisorilor cu antrax din 2001

FBI ar putea dezvalui misterul scrisorilor cu antrax din 2001

de Veronica Micu    |    05 Aug 2008   •   00:00
FBI ar putea dezvalui misterul scrisorilor cu antrax din 2001

11:55 • Misterul scrisorilor cu antrax care au traumatizat Statele Unite in toamna anului 2001 ar putea fi foarte repede lamurit daca FBI incheie ancheta in urmatoarele zile, in lipsa suspectului principal, un om de stiinta care s-a sinucis saptamina trecuta.

Misterul scrisorilor cu antrax care au traumatizat Statele Unite în toamna anului 2001 ar putea fi foarte repede lamurit dacă FBI încheie ancheta în următoarele zile, în lipsa suspectului principal, un om de ştiinţă care s-a sinucis săptămîna trecută.

BACTERIA. Potrivit presei americane de luni, ancheta care durează de şapte ani ar putea fi clasată în următoarele zile, ceea ce ar duce la dezvăluirea indiciilor care au determinat FBI-ul să îl suspecteze pe Bruce Ivins, găsit mort săptămîna trecută. Nici FBI-ul şi nici Departamentul de Justiţie nu au confirmat aceste informaţii. „În prezent, ancheta este încă deschisă. FBI şi Departamentul de Justiţie vor face o declaraţie publică dacă lucrurile se vor schimba", a declarat Debbie Weierman, o purtătoare de cuvînt a FBI, instituţie ce a fost foarte criticată cu privire la modul în care a desfăşurat această investigaţie. Scrisorile otrăvite cu antrax, trimise atît ziarelor, cît şi instituţiilor importante, în octombrie şi noiembrie 2001, cînd ţara se afla încă sub şocul atentatelor de la 11 septembrie, au dus la moartea a cinci persoane şi îmbolnăvirea altor 20. Postul de televiziune NBC a anunţat luni că testele ADN efectuate asupra prafului alb descoperit în acele plicuri corespund bacteriei folosite în laboratoarele profesionale de cercetare asupra armelor biologice de la Fort Detrick, Maryland, unde lucra Bruce Ivins. Doar zece persoane aveau acces la această bacterie în laborator. New York Times, care citează sub acoperirea anonimatului "o persoană la curent cu mersul anchetei", vorbeşte despre o cutie poştală închiriată de Ivins sub un alt nume sau despre mărturii care atestă faptul că el rămînea mult peste program în laborator în perioada cînd au fost trimise scrisorile.

PLAN. Recent, omul de ştiinţă ar fi manifestat, potrivit unor mărturii citate de Washington Post, semne de tulburări psihiatrice. El a fost internat pentru o "evaluare psihiatrică" la 10 iulie, dată la care superiorii săi i-au retras accesul la mai multe zone sensibile din laborator, avînd în vedere "deteriorarea sănătăţii sale mentale". Cu o zi în urmă, el vorbise în grupul de psihoterapie despre "un plan foarte detaliat pentru a-şi ucide colegii, pentru că era pe punctul de a fi acuzat de moartea a cinci persoane", potrivit unui transcript al declaraţiei psihoterapeutei sale, făcute în faţa unui juriu şi publicată de New York Times. "A fost diagnosticat de mai mulţi psihiatri ca avînd un potenţial de ucigaş pshihopat", a adăugat Jean Duley, directoarea programului Centrului de psihiatrie Fredericks, din Maryland, ceea ce a dus la restrîngerea accesului sau în laborator, dar şi la internarea sa. Avocatul acestui om de ştiinţă totuşi renumit spune că "Dr. Brice Ivins coopera cu anchetatorii şi le răspundea la întrebări". "Este presiunea continuă exercitată asupra lui prin aceste acuzaţii şi insinuări" care l-au determinat să ia o decizie nefericită, a declarat Kemp vineri, într-un comunicat. Ancheta, intitulată "Amerithrax", la care au lucrat anul acesta 17 agenţi speciali ai FBI şi zece inspectori poştali, s-a orientat spre o pistă de terorism intern.

×
Subiecte în articol: externe