x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FEBRA ALEGERILOR / America, văzută din Dorobanţi

FEBRA ALEGERILOR / America, văzută din Dorobanţi

de Sînziana Stancu    |    05 Noi 2008   •   00:00

Steguleţe, baloane, pălăriuţe, chiar şi evantaie în culorile patriei... Aşa a început la Bucureşti noaptea americană a alegerilor, la Bucureşti, unde Ambasada Statelor Unite ne-a obişnuit deja cu petrecerea pentru români, dată în cinstea prezidenţialelor de peste Ocean.



22:00: Sala pregătită pentru petrecere, de la Hotelul Howard Johnson, se umpluse încă din primele minute. Într-un sfert de oră a devenit neîncăpătoare, iar la intrarea decorată cu baloane în culorile Americii, invitaţii stăteau încă la coadă. De la masa alăturată, câteva doamne le împărţeau cu generozitate şi cu un zâmbet larg, american, suveniruri electorale invitaţilor: insigne cu chipul celor doi candidaţi, buletine de vot pentru amuzantul «mock election» – un fel de vot de plăcere al oaspeţilor – evantaie după model japonez, dar cu textură în culorile Americii, pălăriuţe de pânză în aceleaşi culori şi... pălării din plastic, gen farfurii fast-food adânci, cu fundă de drapel naţional, dar, paradoxal, cu specificaţia "made in China".

PARADA MODEI

Entuziasm mare la început, întreţinut de ritmurile de jazz ale orchestrei US Air Force. Prin faţa pânzelor pentru proiectoare, la care se transmitea "live" febra alegerilor, se perindau invitaţii, îmbrăcaţi fiecare după moda lui. Ba un domn în costum elegant şi o doamnă în rochie de seară, ba tineret în ţinute casual, ba chiar şi persone în trening, ca la jogging. Erau şi combinaţii excentrice, de genul costum de seară asortat cu pălărie de cow-boy. Dar, indiferent ce au purtat, cei mai mulţi dintre invitaţi şi-au arborat pălăriile din plastic chinezesc.

PERSONAJ PITORESC

23:00: După prima oră, la o minitribună improvizată, aşezată în faţa unuia dintre ecrane, pe care se difuza, pe muteşte, dar în direct, emisiunea postului CNN cu votul american, s-au produs două americance, încercând să ne facă să pricepem mai bine ce se întâmplă în America.

Erau total diferite. Prima era un personaj pitoresc. Părea detaşată din armată special pentru spiciul pe care avea să-l ţină. În blugi kaki şi cu o cămaşă cu mâneci scurte, în care erau înfipte insignele cu feţele celor doi candidaţi la Casa Albă, şi-a dus misiunea până la capăt. Dar engleza ei americană, uşor peltică, a fost subminată şi de microfonul performant, dar prost instalat, încât nu auzeai mai nimic dacă nu stăteai în rând de scaune, şi de zgomotul făcut de public, care numai de cuvântări la tribună nu avea chef. Şi-a încercat norocul şi cea de-a doua vorbitoare, o femeie elegantă, în ţinută clasică, dar nici ea nu a avut mai multă trecere.

FĂRĂ HAMBURGERI
00:00: S-a ajuns şi la masă, aproape de miezul nopţii. Nici urmă de hamburgeri sau hot-dogs sau, cel puţin, de floricele, aşa cum te-ai fi aşteptat! Mâncărurile au fost însă gustoase. Iar dintre băuturi, doar Coca-Cola îţi amintea de America. S-a mâncat în picioare, chiar din mers, pe acordurile muzicale ale orchestrei americane.

OBAMA, ALES LA BUCUREŞTI
01:00: În sală s-a făcut linişte, iar orchestra şi-a încheiat reprezentaţia. Invitaţii, din care rămăsese doar o jumătate, aşteptau primele estimări. Când primul stat, Kentucky, le-a transmis, dându-l de departe învingător pe John McCain, în sală s-a produs rumoare. Reacţia era previzibilă, pentru că, la pieptul celor care îşi prinseseră insigne, cea a lui Barack Obama era cea mai des văzută.

Apoi, uşor-uşor, scorul a început să se inverseze. Între timp, a ieşit iarăşi la rampă femeia-soldat şi ne-a anunţat, îndreptând fundul unei sticle goale de bere către estimările din Kentucky afişate pe ecran, că Obama obţinuse o victorie zdrobitoare la Bucureşti. El fusese preferat de 176 de invitaţi, care au simulat votul din Statele Unite, la "mock election", în timp ce McCain, numai de 67.

Cam asta a fost noaptea alegerilor americane de la hotelul de pe Dorobanţi, care a fost încheiată de o mână de studenţi români şi o alta, de jurnalişti.

×