x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda vrea ca vameşii noştri să nu mai ia şpagă

Finlanda vrea ca vameşii noştri să nu mai ia şpagă

de Gabriela Antoniu    |    26 Oct 2011   •   21:00
Finlanda vrea ca vameşii noştri să nu mai ia şpagă

Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Ulla Vaisto (foto), a declarat ieri ca Romania ar trebui sa faca eforturi pe linia eliminarii riscului ca vamesii sa mai ia mita pentru ca autoritatile de la Helsinki sa-si schimbe pozitia cu privire la aderarea la Schengen. "Chestiunile tehnice, echipamentele de la granite sunt bune si functionale, sunt suficiente, dar am observat si lipsa unei bune conduite din partea unor oficiali de la granite, cum ar fi vamesii. Am vrea sa vedem ca nu mai exista riscul luarii de mita sau de coruptie, in general, si suntem incantati sa vedem ca Romania ia masuri in acest sens, si reforma merge pe acest drum. Suntem increzatori", a afirmat oficialul finlandez, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste momentul aderarii Romaniei la spatiul european de libera circulatie, Ulla Vaisto a afirmat ca, cel mai probabil, acest lucru se va intampla anul viitor. "Nu pot sa spun nimic despre momentul aderarii. Ne uitam cu atentie la acest lucru si urmarim ceea ce se intampla in Romania. Avem stabilit ceea ce vrem sa vedem in practica si se duc discutii la Bruxelles intre liderii tarilor si sunt convinsa ca va fi gasita o solutie, nu stiu daca aderarea se va petrece anul acesta sau candva anul viitor. Eforturi sunt facute cu siguranta. (...) fitiu ca datele sunt discutate informal si nu pot sa promit nimic, dar sa spunem ca anul viitor ceva, probabil, se va intampla", a completat ea.

Ulla Vaisto s-a intalnit ieri cu membri ai grupului de prietenie cu Finlanda din Parlamentul Romaniei. Ea a apreciat ca intalnirea cu parlamentarii romani a fost buna. "Parlamentarii m-au convins ca mesajul lor este ca vor sa vada Romania in Schengen cat mai curand posibil si vor ca eu sa transmit acest mesaj Finlandei", a aratat Ulla Vaisto. Deputatul PDL Adrian Nitu a declarat ca ambasadorul Finlandei la Bucuresti a anuntat ca va inainta Executivului de la Helsinki un raport care mentioneaza progresele Romaniei in directia aderarii la spatiul Schengen. Doamna ambasador a mentionat clar faptul ca a observat progrese in indeplinirea conditiilor pe care initial Finlanda le considera neindeplinite de Romania", a adaugat Nitu.

×
Subiecte în articol: aderare romania schengen