x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul consilier John Bolton critică dur strategia nord-coreeană a președintelui Donald Trump

Fostul consilier John Bolton critică dur strategia nord-coreeană a președintelui Donald Trump

24 Dec 2019   •   09:00
Fostul consilier John Bolton critică dur strategia nord-coreeană a președintelui Donald Trump
Sursa foto: Gage Skidmore/ Flickr

John Bolton, consilierul pe probleme de securitate naţională demis de Donald Trump, a criticat vehement luni strategia nord-coreeană a preşedintelui Statelor Unite, avertizând împotriva unei ameninţări "iminente", notează AFP.

"Ameninţarea pentru forţele americane şi pentru aliaţii noştri este iminentă şi este necesară o politică mai eficientă înainte ca Phenianul să dispună de tehnologia pentru a ameninţa teritoriul american", a scris pe Twitter consilierul demis la 10 septembrie din cauza dezacordurilor tot mai flagrante cu miliardarul republican.

John Bolton, cunoscut a fi adeptul unei poziţii forte în raporturile cu regimul nord-coreean, nu şi-a ascuns niciodată scepticismul faţă de apropierea spectaculoasă angajată în 2018 între Donald Trump şi liderul comunist Kim Jong Un.

Negocierile privind dezarmarea nucleară a Coreii de Nord nu au demarat niciodată, iar de la începutul lui 2019 sunt chiar într-un impas total. Liderii nord-coreeni au dat un ultimatum americanilor ca să accepte, până la sfârşitul anului, să facă mai multe concesii, în caz contrar promiţându-le un "cadou de Crăciun" plin de ameninţări.

Într-un interviu acordat site-ul de informaţii Axios, John Bolton consideră că preşedintele Trump nu are cu adevărat intenţia, după cum afirmă, de a împiedica Phenianul să devină o putere capabilă să lanseze bomba atomică asupra altor ţări. "Altfel, ar adopta o altă strategie", a spus el, subliniind că, este "din nefericire fals" să se pretindă că Statele Unite "exercită o presiune maximă asupra Coreii de Nord".

Dacă regimul nord-coreean efectuează un test de amploare sau orice altă provocare semnificativă la expirarea ultimatumului de Crăciun, fostul consilier şi-a exprimat speranţa că guvernul american îşi va recunoaşte greşeala spunând: "Am încercat. Această politică a eşuat".

În opinia sa, Washingtonul va trebui după aceea să arate clar, împreună cu aliaţii săi şi luând măsurile adecvate, că acest lucru este cu adevărat "inacceptabil".

John Bolton a criticat în special faptul că Donald Trump a minimizat în ultimele luni tirurile cu rachete cu rază scurtă de acţiune ale Phenianului. "E ca şi cum ai spune că 'nu sunt îngrijorat pe tema riscurilor posibile la care sunt expuşi soldaţii americani desfăşuraţi în regiune sau aliaţii noştri, Coreea de Sud şi Japonia'", a acuzat el.

"Sunt aproape trei ani de când această administraţie este în funcţie şi nu există niciun progres tangibil astfel încât Coreea de Nord să ia decizia strategică de a nu dezvolta arme nucleare", a ţinut să adauge John Bolton, insistând asupra faptului că "timpul joacă în favoarea proliferării".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: john bolton donald trump coreea de nord