x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul ministru comunist de Interne, condamnat la închisoare pentru reprimarea Revoluţiei ungare din 1956

Fostul ministru comunist de Interne, condamnat la închisoare pentru reprimarea Revoluţiei ungare din 1956

13 Mai 2014   •   20:37
Fostul ministru comunist de Interne, condamnat la închisoare pentru reprimarea Revoluţiei ungare din 1956

Cetăţeanul ungar Bela Biszku (92 de ani), fost ministru de Interne al Ungariei în perioada comunistă, a fost condamnat la cinci ani şi  jumătate de închisoare pentru rolul jucat în reprimarea Revoluţiei ungare din 1956.

O instanţă din Budapesta a dat marţi verdictul în procesul fostului lider al Partidului Comunist Ungar acuzat de crime de război în timpul represiunii Revoluţiei.

Acesta este primul proces organizat în Ungaria la adresa unui fost lider comunist, comentează agenţiile internaţionale de presă.

La mai mult de două decenii de la căderea comunismului, Bela Biszku a fost acuzat pentru rolul jucat, în cadrul Comitetului Executiv al Partidului Comunist Ungar, în acţiunile de reprimare a manifestaţiilor de la Budapesta şi Salgotorjan în decembrie 1956. Procurorii au susţinut că Bela Biszku a fost implicat în ordinul de deschidere a focului de către forţele de securitate asupra manifestanţilor în oraşele amintite.

Din septembrie 2012, Bela Biszku a fost plasat sub arest la domiciliu, iar în octombrie 2013 a fost pus sub acuzare “pentru săvârşirea de crime de război”, după cum a anunţat biroul procurorului principal al Budapestei, Tibor Ibolya.
La 18 martie 2014 a început procesul judiciar, iar tribunalul din Budapesta l-a găsit vinovat, marţi.

Bela Biszku este, potrivit procurorului, ultimul lider ungar încă în viaţă care va putea fi făcut responsabil pentru implicarea sa în evenimentele care au urmat insurecţiei ungare din toamna lui 1956 împotriva Uniunii Sovietice, acţiune reprimată în sânge de tancurile sovietice.

Biszku a mai fost declarat vinovat şi de alte acuzaţii, în special de negarea crimelor comise de regimul comunist – un gest la fel de ilegal în Ungaria ca şi negarea existenţei Holocaustului.
Verdictul poate fi atacat cu recurs.


×