x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul preşedinte Jacques Chirac, în faţa instanţei

Fostul preşedinte Jacques Chirac, în faţa instanţei

de Marina Constantinoiu    |    06 Mar 2011   •   17:45
Fostul preşedinte Jacques Chirac, în faţa instanţei

155038-chirac.jpegFostul şef al statului francez, Jacques Chirac, trebuie să compară în faţa instanţei, în cadrul unui proces care începe luni şi se referă la o serie de angajări fictive la Primăria din Paris.

 

Procesul este o premieră pentru un fost şef de stat francez, precizează France Presse. Fostul preşedinte, acum în vârstă de 78 de ani, a redevenit justiţiabil obişnuit de când nu mai este protejat de imunitatea prezidenţială.

 

El urmează să dea socoteală în justiţie pentru fapte petrecute însă pe când era primar al Parisului, între 1977 şi 1995. Chirac este bănuit că a permis unor persoane care aveau legătură cu partidul său RPR (strămoşul UMP, partidul actualului preşedinte al ţării, Nicolas Sarkozy) să fie remunerate de Primăria Parisului. În total, în dosar sunt vizate zece persoane.

 

Procesul, foarte aşteptat în Franţa, ar putea să “moară în faşă” încă de luni prin tentativa unui avocat al apărării de a sesiza Consiliul Constituţional, pentru a contesta un punct de drept. Apărătorul unui fost director de cabinet de-ai lui Chirac, avocatul a anunţat că va pleda neconstituţionalitatea textului care a împiedicat prescrierea faptelor.

 

Dacă tribunalul îi acceptă solicitarea, procesul va fi amânat mai multe luni, timp în care Curtea de Casaţie să-l examineze, şi chiar şi mai mult, dacă se ajunge la Consiliul Constituţional. Dubii în privinţa desfăşurării procesului au apărut de mai mult timp, în special din cauza stării de sănătate a lui Chirac. Soţia sa, Bernadette, a fost chiar nevoită să dezmintă la sfârşitul lui ianuarie că Chirac ar suferi de Alzheimer.

 

Duminică, Chirac a declarat pentru postul de radio Europe 1 că “se simte cât se poate de bine”, refuzând să facă orice alt comentariu.


×
Subiecte în articol: sarkozy chirac proces primaria parisului