x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francezul bogat şi impozitat

Francezul bogat şi impozitat

de Sînziana Stancu    |    15 Iun 2010   •   00:00

Pentru a finanţa sistemul de pensii, premierul francez, Francois Fillon, se pare că a găsit soluţia: să le ia mai mult impozit bogaţilor.



Dar ce înseamnă să fii bogat în Franţa? După toate datele statistice, starea de "bogăţie" propriu-zisă ar putea începe de la pragul de 4.500 de euro net pe lună! Sau, cel puţin, aşa este de părere fostul secretar al Partidului Socialist francez, Francois Hollande, care a remarcat că în Franţa există doar un prag al sărăciei, de 908 euro pe lună, nu şi unul al bogăţiei. El consideră că veniturile care trec de 4.000 de euro pe lună sunt venituri ce exprimă starea de bogăţie în această ţară.

Ideea lui Hollande este îmbrăţişată acum şi de ministrul francez al Muncii, Laurent Wauquiez, care a detaliat-o într-un interviu acordat publicaţiei Echos. El estimează că veniturile nete ale clasei de mijloc din Franţa sunt cuprinse între 1.500 şi 4.500 de euro pe lună şi deduce, la rândul lui, că veniturile de peste 4.500 de euro pe lună aparţin "bogaţilor".

CONTRIBUŢII DE 100%
Politicienii francezi încă nu s-au hotărât ce schimbări vor face în impozitarea bogaţilor, pentru că mai sunt de studiat criterii pentru o apreciere corectă a bunăstării diferitelor categorii de contribuabili. De pildă, nu este vorba doar despre câştigul net lunar al unui individ, ci şi de câştigul familiilor fără copii şi al celor cu unul sau mai mulţi copii, cazuri care fac diferenţa.

De asemenea, la aprecierea bogăţiei trebuie luate în calcul şi proprietăţile pe care le deţine fiecare contribuabil, întregul său patrimoniu. De pildă, în Franţa există şi "impozitul de solidaritate" pe avere, ce este plătit de toţi contribuabilii al căror patrimoniu impozabil depăşeşte valoarea de 790.000 de euro, calculată la 1 ianuarie anul acesta.

Ministrul Bugetului şi-a exprimat şi el părerea că ar trebui să li se aplice impozite mai mari care să fie virate la bugetul de pensii persoanelor care câştigă de trei sau patru ori mai mult decât "plafonul de securitate socială", adică cei cu venituri între 100.000 şi 140.000 de euro pe an. Dar, până la noi ordine, mai în glumă, mai în serios, presa franceză trage concluzia că pentru descurcarea iţelor impozitării "rămâne soluţia exprimată cândva de Georges Marchais, fost secretar general al Partidului Comunist francez, care afirmase că "peste 40.000 de franci pe lună (6.100 de euro în prezent), impozit de 100%. Le iau tot!"...

×
Subiecte în articol: externe