x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța devine prima țară din lume care face din avort un drept constituțional

Franța devine prima țară din lume care face din avort un drept constituțional

de Redacția Jurnalul    |    04 Mar 2024   •   20:30
Franța devine prima țară din lume care face din avort un drept constituțional

Franța a devenit prima țară din lume care face din avort un drept constituțional - guvernul francez afirmând că această măsură este un răspuns la înăsprirea legislației din SUA, potrivit Sky News.

Un proiect de lege care a fost adoptat de Senatul francez în urma unui vot miercuri, 28 februarie, a fost aprobat în urma unei sesiuni comune a parlamentului de luni.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că guvernul său se angajează să „facă ireversibil dreptul femeilor de a face avort prin înscrierea acestuia în Constituție”.

Guvernul francez a afirmat în introducerea la proiectul de lege că dreptul la avort este amenințat în SUA, unde Curtea Supremă a anulat în 2022 o hotărâre veche de 50 de ani care îl garanta.

În introducerea la legislația franceză se spune: „Nu este nevoie de o lege care să fie modificată: „Din nefericire, acest eveniment (din SUA) nu este izolat: în multe țări, chiar și în Europa, există curente de opinie care încearcă să împiedice cu orice preț libertatea femeilor de a-și întrerupe sarcina dacă doresc”.

Niciunul dintre principalele partide politice franceze reprezentate în parlament nu a pus sub semnul întrebării dreptul la avort, care a fost dezincriminat în țară în 1975.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: franta avort constitutie