x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa cere acţiuni UE pentru contracararea practicilor Statelor Unite și Chinei în domeniul energiei

Franţa cere acţiuni UE pentru contracararea practicilor Statelor Unite și Chinei în domeniul energiei

08 Noi 2022   •   06:30
Franţa cere acţiuni UE pentru contracararea practicilor Statelor Unite și Chinei în domeniul energiei
Sursa foto: Hepta

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, avertizează asupra riscurilor cu care se confruntă economia Uniunii Europene şi cere acţiuni pentru contracararea practicilor Statelor Unite şi Chinei, care acordă subvenţii în sectorul energetic.

"Adevăratul risc pentru Europa este stagnarea industrială. Uniunea Europeană reprezintă 17% din economia mondială. Era la nivelul de 25% în 1990. China reprezintă, de asemenea, 17% din economia mondială acum. Era la 3% în 1990. Adevăratul risc la nivel european este stagnarea tehnologică, industrială şi economică, care ar lăsa spaţiu de manevră Statelor Unite şi Chinei. Trebuie să alocăm mijloacele necesare pentru industralizarea Europei, pentru a rămâne o mare putere industrială la nivel mondial", a declarat Bruno Le Maire, într-un interviu acordat publicaţiei Les Echos.

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor afirmă că "industria europeană suferă deja un deficit de competitivitate asociat diferenţelor de preţuri la energie între Statele Unite şi Europa". "Subvenţiile masive acordate prin Legea americană pentru Reducerea Inflaţiei şi concurenţa exercitată de China, care este de asemenea puternic subvenţionată, riscă să mărească distanţa. Trebuie să acţionăm rapid. Eu cer un răspuns coordonat, unitar şi puternic al Uniunii Europene faţă de aliaţii noştri americani. Doar fermitatea ne va putea permite să obţinem rezultate", a continuat Bruno Le Maire.

"Aşteptăm din partea Comisiei Europene propuneri ferme şi proporţionate. Pot lua forma afirmării mai stricte a intereselor noastre în domeniul mediului, a dispoziţiilor care să încurajeze preferinţe europene sau a accelerării utilizării instrumentelor de reciprocitate pe care noi le-am creat în timpul Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, precum reglementarea controlului subvenţiilor acordate de state terţe", a subliniat Bruno Le Maire.

(sursa: Mediafax)

×