Guvernul francez a recurs la intervenţia forţelor de securitate pentru a ridica blocada impusă de grevişti asupra a trei depozite de carburant care deserveau vestul ţării.
La nivel naţional, o benzinărie din trei rămăsese fără combustibil, iar toate cele 12 rafinării au suportat efectele grevei pricinuite de opoziţia faţă de proiectul de reformă a legii pensiilor. Ministrul de Interne, Brice Hortfeux, a spus că oricât respect ar avea pentru dreptul oamenilor de a protesta, acest drept nu implică şi libertatea de a bloca activitatea unor lucrători sau de a comite acte de violenţă şi de vandalism, motive pentru care a autorizat intervenţia forţelor de ordine. Potrivit BBC, este vorba despre o structură similară trupelor Swat, fiind utilizată, de exemplu, şi în cazul intervenţiilor de salvare a unor ostatici.
Ridicarea blocadei are loc în cea de-a şaptea zi a protestelor la nivel naţional faţă de proiectul de reformă a pensiilor, transmite BBC. Proteste tot mai ample, după cum indică atât evaluările făcute de sindicate, cât şi cele realizate de Ministerul francez de Interne. Marţi, de exemplu, la ampla mişcare socială au luat parte, potrivit sindicatelor, 3,5 milioane de persoane, în vreme ce statistica autorităţilor face referire la 1,1 milioane de persoane.
La sfârşitul săptămânii trecute, bilanţul Ministerului de Interne indica 850.000 de protestatari, iar cel al sindicatelor, 3 milioane.
Opoziţia de stradă faţă de proiectul de care preşedintele Nicolas Sarkozy ţine cu dinţii a continuat şi ieri. La Paris, persoane cu cagule s-au şicanat cu poliţiştii în suburbia pariziană Nanterre, iar în centrul capitalei franceze s-au adunat sute de tineri care au scandat "Rezistenţă!" în dreptul clădirii Senatului, for care urmează să voteze, în cursul săptămânii, cu privire la proiectul de lege. Nicolas Sarkozy continuă însă jocul de-a şoarecele şi pisica, spunând că va continua să facă presiuni pentru adoptarea planului de creştere a vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani.
Lucrătorii din sectorul transporturilor şi-au continuat greva, însă operatorul naţional de cale ferată, SNCF, a anunţat că repune în funcţiune jumătate dintre garnituri. Trenurile de mare viteză (TGV) funcţionează normal. Aproximativ 300 de grevişti au blocat accesul la principalul terminal de pe aeroportul Charles de Gaulle şi au mărşăluit "înarmaţi" cu fluiere şi steaguri.
Tot ieri, după ce autorităţile au ridicat blocadele la Donges, La Rochelle şi Le Mans, greviştii şi-au reinstalat "baricadele" la Donges.
Situaţia era ieri critică şi în sudul ţării, unde sindicaliştii au blocat depozitul de combustibil de la Trapil, care asigura carburant pentru aeroporturile civile şi militare din regiune.
Efectele protestului se resimt şi în sectorul educaţiei. Datele oficiale date publicităţii de autorităţile franceze arată că marţi activitatea din 379 de şcoli secundare a fost fie blocată de elevi, fie perturbată.
Citește pe Antena3.ro