x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa permite sacrificarea a maximum 40 de lupi în 2018

Franţa permite sacrificarea a maximum 40 de lupi în 2018

19 Feb 2018   •   17:15
Franţa permite sacrificarea a maximum 40 de lupi în 2018

Guvernul francez a autorizat luni sacrificarea a maximum 40 de lupi în 2018, în cadrul unui nou plan care vizează o coabitare lipsită de probleme între crescătorii de animale şi acest prădător, relatează AFP. 

Planul privind sacrificarea lupilor în perioada 2018-2023 vrea să permanentizeze prezenţa lupilor în Franţa şi prevede o populaţie de 500 de exemplare în ţară până în 2023, faţă de circa 360 în prezent. 

Plafonul de sacrificare - identic cu cel de anul trecut - va putea totuşi să fie "actualizat odată aflat numărul exact al exemplarelor în primăvară, pentru a fi adus la 10% din populaţie", precizează acest text foarte criticat de crescători. 

Sacrificările nu se vor putea face decât între septembrie şi decembrie, dar crescătorii se vor putea totuşi apăra "pe toată durata anului (...) în caz de atacuri". 

Începând din 2019, plafonul anual va fi "fixat la 10% din populaţie în baza recomandărilor ştiinţifice", cu o posibilitate de creştere de 2% în caz de "pagube foarte importante". 

Eradicat de la finalul anilor 1930, lupul, venit din Italia, a reapărut în Alpii francezi la sfârşitul lui 1992 şi şi-a extins între timp teritoriul. Protejată cu stricteţe, populaţia sa este astăzi estimată la circa 360 de indivizi, faţă de 292 în 2016. 

Salutată de apărătorii naturii, această creştere provoacă mânia crescătorilor, ale căror animale sunt ţinta atacurilor tot mai numeroase. Astfel, aproape 10.000 de oi au fost ucise în 2016. 

Pentru a-i susţine pe crescătorii de animale, planul prevede ajutoare pentru protecţia acestora (ciobani pentru pază, câini şi garduri electrificate) şi dezvoltarea de măsuri "inovatoare" de protecţie şi pentru alungarea prădătorilor. 

O decizie contestată încă de la anunţarea proiectului este aceea că indemnizaţiile crescătorilor vor fi condiţionate de punerea în practică prealabilă a măsurilor de protecţie. 

În condiţiile în care metodele legate de numărarea lupilor sunt uneori contestate, pe de altă parte sunt prevăzute noi expertize în colaborare cu Oficiul naţional pentru vânătoare şi faună sălbatică, în special pentru studierea chestiunii hibridizării între câini şi lupi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: franta sacrificare lupi