x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FSB anunță arestarea a 8 persoane suspecte de organizarea exploziei de pe Podul Crimeei. Reacția Kievului

FSB anunță arestarea a 8 persoane suspecte de organizarea exploziei de pe Podul Crimeei. Reacția Kievului

12 Oct 2022   •   12:01
FSB anunță arestarea a 8 persoane suspecte de organizarea exploziei de pe Podul Crimeei. Reacția Kievului
Sursa foto: captura video

În urma exploziei unui camion pe Podul Kerci, au fost arestate 8 persoane, anunță Serviciul rus de securitate (FSB), citat de Reuters.

Dintre acesteaa, 5 sunt cetățeni ruși și trei sunt cetățeni ucraineni și armeni, suspecye de organizarea incidentului care a dus la avarierea podului dintre peninsula Crimeea și Rusia continentală. 

FSB transmite că atacul terorist ar fi fost organizat de Direcţia centrală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării,  condus de Kirilo Budanov.
Explozibilul ar fi fost ascuns în cutii pentru role de film, trimise în luna august din portul Odesa și care au tranzitat Bulgaria, Georgia şi Armenia înainte de a intra în Rusia.

Autoritățile de la Kiev nu au confirmat implicarea în explozie dar unii oficiali ucraineni au salutat avarierea podului. 

O parte a podului a fost avariată iar traficul rutier a fost suspendat temporar. Totodată, au fost distruse mai multe vagoane-cisterne cu combustibil care trebuiau să ajungă în Crimeea.

Podul Kerci a fost inaugurat de Vladimir Putin în 2018 și este principala legătură de aprovizionare a peninsulei. Totodată, este folosit pentru aprozivionarea armatei ruse în conflictul din Ucraina. 

În replică la avarierea podului, forțele ruse au lansat tiruri de rachete în mai multe localități ucrainene iar liderul de la Kremlin a atras atenția că dacă astfel de atacuri vor continua, Rusia va răspunde dur. 

De asemenea, FSB a mai anunțat că a preîntâmpinat o tentativă de asasinat la Moscova și alta la Briansk, acuzând Ucraina. 

FSB a mai informat că a mai fost arestat un cetățean ucrainean, suspent în pregătirea unui atac cu rachete în regiunea Moscova, și un cetățean american care ar fi vrut să organizeze o explozie într-un centru logistic din Briansk, oraș aflat în apropierea frontierei cu Ucraina. 

Reacția Ucrainei

Autoritățile de la  Kiev consideră că investigațiile întreprinse de Rusia asupra  exploziei de pe Podul Crimeei sunt un "nonsens".

"Întreaga activitate a FSB şi a Comitetului de Investigaţii (rus) este un nonsens", a spuspurtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Interne, Andrii Iusov, care consideră că cele două instituții ruse sunt "structuri false care servesc regimul Putin, astfel că noi cu siguranţă nu vom comenta asupra afirmaţiilor lor".

Vladimir Putin a semnat un decret pentru întărirea securităţii podului şi a ordonat o anchetă privind explozia. 
 

×
Subiecte în articol: Rusia Podul Kerci fsb podul crimeei