x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Furtuna Nat s-a transformat în uragan în drum spre SUA

Furtuna Nat s-a transformat în uragan în drum spre SUA

07 Oct 2017   •   10:17
Furtuna Nat s-a transformat în uragan în drum spre SUA

Furtuna tropicală Nate, care se îndreaptă spre SUA, s-a transformat sâmbătă în uragan de categoria 1, după ce a provocat moartea a 28 de oameni şi importante pagube în urma trecerii prin America centrală, relatează AFP.

"Nate s-a transformat în uragan", a anunţat în jurul orei 05.00 GMT Centrul naţional pentru uragane (NHC) al SUA, într-un moment în care fenomenul ciclonic se deplasa de-a lungul coastei caraibiene a Mexicului şi se afla la circa 150 km nord de extremitatea occidentală a Cubei.

Uraganul este de categoria 1 din 5 pe scara Saffir-Simpson. Potrivit Serviciului meteorologic naţional din Mexic (SMN), Nate se deplasează cu 35 km/h, fiind însoţit de rafale de vânt de până la 150 km/h şi ar urma să ajungă în SUA în primele ore ale zilei de duminică.

În Mexic, Carlos Joaquin, guvernatorul statului Quintana Roo, care include regiunea turistică Cancun, a suspendat cursurile în şcoli de vineri încă după-amiază, cerând populaţiei "să nu lase garda jos" pentru că, deşi Nate ar urma să nu ajungă deasupra Mexicului, ar putea provoca ploi puternice.

În anticiparea sosirii lui Nate în Golful Mexic, platformele petroliere şi gaziere au fost evacuate.

Autorităţile din New Orleans, Louisiana, în sud-estul SUA, au impus o interdicţie de circulaţie vineri după-amiază după ce s-au luat măsuri de evacuare obligatorie şi voluntare în anumite zone de joasă altitudine, foarte vulnerabile la inundaţii.

"Ameninţarea cea mai mare pentru noi nu este neapărat ploaia, ci vântul şi valurile", a declarat primarul din New Orleans, Mitch Landrieu.

"Îi anticipăm impactul", a declarat guvernatorul din Lousiana, John Bel Edwards, care a decretat stare de urgenţă.

Sud-estul SUA a fost deja lovit puternic de două uragane puternice. Harvey a lovit Texas şi Louisiana, provocând pagube materiale considerabile şi moartea a 42 de oameni, în timp ce Irma, care a ajuns la categoria a 5-a după ce a traversat Antilele, s-a soldat cu 12 morţi în Florida.AGERPRES

×
Subiecte în articol: nate