x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gafă sau incultură? Facebook cenzurează o figurină veche de 30.000 de ani

Gafă sau incultură? Facebook cenzurează o figurină veche de 30.000 de ani

28 Feb 2018   •   18:34
Gafă sau incultură? Facebook cenzurează o figurină veche de 30.000 de ani

O imagine înfăţişând-o pe "Venus din Willendorf", o figurină cu o vechime de circa 30.000 de ani, considerată o capodoperă a artei paleolitice, a fost cenzurată pe Facebook, a acuzat miercuri Muzeul de Istorie Naturală (NHM) din Viena, unde este expus acest celebru artefact, notează AFP. 

Statueta, reprezentând o femeie planturoasă, nud, a fost descoperită în satul austriac Willendorf la începutul secolului XX şi este considerată "cea mai populară şi mai cunoscută reprezentare preistorică a femeii", a indicat muzeul. 

Însă Facebook a cenzurat o imagine a statuetei dintr-un mesaj postat la sfârşitul lunii decembrie de o activistă italiană din lumea artei, Laura Ghianda, a precizat NHM, confirmând astfel o informaţie apărută în revista specializată Art Newspaper. 

"Estimăm că un obiect arheologic şi în special unul atât de emblematic nu trebuie interzis pe Facebook, la fel ca orice altă operă de artă", a comentat muzeul, care a reacţionat la rândul său pe această reţea de socializare, remarcând că nu a experimentat niciodată direct o cenzură din partea Facebook. 

Facebook este acuzată în mod constant pentru conţinutul pe care îl autorizează sau nu spre difuzare. Spre exemplu, justiţia franceză urmează să se pronunţe pe 15 martie asupra cazului unui utilizator care acuză că i s-a închis contul pentru că a publicat o fotografie a tabloului lui Gustave Courbet "L'origine du Monde", reprezentând torsul unei femei culcate care-şi expune sexul.AGERPRES

×