x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe General chinez: "Vom apăra Iranul, chiar dacă asta înseamnă declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial!"

General chinez: "Vom apăra Iranul, chiar dacă asta înseamnă declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial!"

02 Dec 2011   •   07:26
General chinez: "Vom apăra Iranul, chiar dacă asta înseamnă declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial!"

La scurt timp dupa ce Statele Unite au sanctionat planurile Iranului de inarmare nucleara, generalul Zhang Zhaozhong, profesor la Universitatea Nationala de Aparare, a declarat ca statul chinez va apara interesele Iranului, "chiar daca asta ar insemna declansarea celui de-al Treilea Razboi Mondial", relateaza infowars.com.

'China a sesizat reactiile violente ale tarilor implicate in acest conflict si este ingrijorata de amploarea pe care au capatat-o aceste neintelegeri', a declarat purtatorul de cuvant al ministerului chinez de Externe.

China este un aliat important al Iranului, de la care cumpara petrol, iar schimburile comerciale bilaterale ajung la peste 30 miliarde de dolari annual, relateaza AFP. Alaturi de China, si Rusia a anuntat ca se va opune cu vehementa oricaror actiuni militare impotriva Iranului.

China a luat pozitie si in cazul Pakistanului. Oficialii militari au inceput detasarea de trupe la granita, declarand ca "orice amenintare impotriva Pakistanului este o amenintare impotriva Chinei".

Reactia vine dupa ce 26 de pakistanezi au fost ucisi intr-un bombardament NATO, saptamana trecuta. Dupa acest atac, Pakistanul si-a inchis granita cu Afganistanul, blocand astfel accesul la provizii a acestei tari controlata de Statele Unite.

Si Statele Unite au trimis trupe la granita cu Pakistanul, fapt care a iritat oficialii chinezi. Ei cred ca statele occidentale doresc sa controleze Pakistanul, pentru pozitia sa strategica in Asia.

×