x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania: Carles Puigdemont va fi prezentat unui judecător

Germania: Carles Puigdemont va fi prezentat unui judecător

26 Mar 2018   •   06:45
Germania: Carles Puigdemont va fi prezentat unui judecător

Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont, arestat duminică în Germania în baza unui mandat european, va fi prezentat luni unui judecător pentru a confirma identitatea sa, prima etapă spre o eventuală predare a acestuia autorităţilor spaniole.

 

Puigdemont a fost retinut in nordul Germaniei, in timp ce trecea graniţa dinspre Danemarca. Conform procedurilor, un tribunal al landului Schleswig-Holstein va trebui să decidă, baza documentelor remise de Madrid, în legătură cu plasarea lui oficială în arest pentru a fi predat Spaniei.

Dacă nu apal obstacole, procurorul general din Schleswig este competent sa puna in miscare mecanismul legal", a explicat procuratura, fără să ofere detalii despre durata procedurii în cauză. Fostul lider catalan se află în prezent în arest

Justiţia spaniolă a decis cu două zile înainte să reactiveze ori să lanseze un mandat european de arestare pentru "rebeliune" vizându-i pe Carles Puigdemont şi alţi 12 lideri separatişti catalani pentru rolul lor în tentativa ratată de secesiune a Cataloniei, în toamna anului trecut. Ei riscă pedepse de până la 30 de ani de închisoare.

Avocatul lui Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a precizat pe Twitter că acesta a fost reţinut în drumul său spre Belgia, după o vizită în Finlanda. Fostul lider separatist catalan a fost invitat de joi în Finlanda pentru întâlniri cu parlamentari, iar vineri a participat la un seminar la Universitatea din Helsinki.

Carles Puigdemont s-a refugiat la Bruxelles la sfârşitul lui octombrie 2017, anticipând punerea lui sub urmărire penală de către justiţia spaniolă pentru "rebeliune" şi "secesiune". AGERPRES

×