x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania introduce din 2016 taxe de drum pentru automobiliştii străini!

Germania introduce din 2016 taxe de drum pentru automobiliştii străini!

de Istvan Deak    |    10 Apr 2014   •   18:37
Germania introduce din 2016 taxe de drum pentru automobiliştii străini!

Ministrul german al Trasporturilor a anunţat joi instituirea, începând din 2016, a unei taxe de drum pentru automobilişti, conform promisiunii făcute de Guvernul de coaliţie al cancelarului Angela Merkel.

“Plata pentru maşini va fi introdusă la 1 ianuarie 2016”, a declarat Alexander Dobrint pentru ediţia tipărită a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), apărută pe piaţă joi.

“În felul acesta, şi maşinile străine vor participa la finanţarea întreţinerii reţelei rutiere germane”, a mai precizat ministrul. Detalii despre acest proiect vor fi date înainte de vacanţa de vară, a adăugat el.

Instituirea unei taxe pentru automobilişti a fost unul dintre punctele cele mai fierbinţi ale negocierilor dintre social-democraţi şi conservatori, pentru formarea unui Cabinet de coaliţie la finele lui 2013. Nici SPD, nici creştin-democraţii din CDU, ai doamnei Angela Merkel, nu o doreau, dar conservatorii bavarezi din CSU, partid politic din care face parte Dobrint, au făcut din această taxă un adevărat casus belli, obţinând în cele din urmă câştig de cauză.

Această taxă îi va face pe automobiliştii străini să participe la întreţinerea infrastructurii rutiere a Germaniei. La ora actuală, în Germania nu există nicio taxă pentru maşini, dar proprietarii lor germani trebuie să achite, totuşi, o sumă anuală, de care străinii au fost până acum ocoliţi.

Noua taxă, care ar putea lua forma unei vignete, pe model elveţian sau austriac, ar urma să fie compensată printr-o reducere a taxei pentru automobile plătită acum doar de germani, pentru a se baza mai mult pe automobiliştii străini, Germania fiind şi o ţară cu un flux imens de vehicule.

Contractul de coaliţie precizează că Guvernul vrea să-i facă să participe la finanţarea reţelei auto germane pe deţinătorii de maşini neînmatriculate în Germania, fără a impune taxe mai mari vehiculelor înmatriculate în Germania.
Şeful federaţiei automobilistice germane VDA, Matthias Wissmann, a ţinut, de altfel, să reamintească această promisiune electorală. “Contăm pe faptul că automobiliştii germani nu vor plăti un cent în plus”, a declarat acesta pentru tabloidul Bild, care va apărea vineri.

Dobrint a mai anunţat şi că plata pentru vehiculele de peste 12 tone, deja în vigoare pe autostrăzi şi câteva drumuri naţionale germane, va fi extinsă în iulie 2018 pentru toate drumurile naţionale şi va viza, începând cu octombrie 2015, şi camioanele de peste 7,5 tone.


×
Subiecte în articol: taxa de drum