x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia / Mandat internaţional de arestare pe numele unui fost director Siemens

Grecia / Mandat internaţional de arestare pe numele unui fost director Siemens

30 Mai 2009   •   00:00

Justiţia greacă a emis vineri un mandat de arestare internaţional contra unui fost director al Siemens şi a arestat alţi doi responsabili bănuiţi într-o afacere de corupţie ce ar implica cele două mari partide politice ale ţării, potrivit unei surse judiciare.



Un prim mandat de arestare internaţional a fost emis contra lui Christos Karavellas, ex-director financiar al grupului german în Grecia, care nu s-a prezentat la o convocare a justiţiei pentru a fi audiat într-o afacere de mită, a indicat aceeaşi sursă, citată de AFP. şi Mediafax Avocatul său a explicat că clientul lui nu s-a putut prezenta la convocarea justiţie întrucât este în străinătate şi că vrea ca audierea să fie amânată. Alţi doi suspecţi au fost arestaţi vineri seară: un fost şef al Siemens, Ilias Georgiou, şi un fost cadru al operatorului telefonic public grec OTE, George Skarpelis. Ei vor fi audiaţi la jumătatea lunii iunie, potrivit aceleiaşi surse.

Justiţia greacă bănuieşte că grupul a dat mită unor oameni politici locali pentru a abandona contracte cu operatorul grec de telecomunicaţii OTE şi a asigura apoi participarea sa la un sistem de securitate ultrasofisticat pentru Jocurile Olimpice de la Atena din august 2004. Ziarul german Süddeutsche Zeitung a indicat miercuri că valoarea totală a acestor sume se ridică la în jur de 100 de milioane de euro. Justiţia greacă a emis deja săptămâna trecută un mandat de arestare internaţional contra lui Michalis Christophorakos, director al Siemens-Grecia între 1996 şi 2007.

Acesta din urmă nu a compărut în faţa unui judecător de instrucţie care dorea să îl interogheze şi avocatul său a indicat că clientul lui era la Munchen din motive de sănătate. Grecia doreşte extrădarea sa. Justiţia greacă anchetează de mai multe luni asupra acestei afaceri. O informaţie judiciară pentru corupţie şi spălare de bani a fost deschisă în iulie asupra unor presupuse comisioane plătite de grupul german în folosul celor două principale partide ale ţării, Noua Democraţie /ND/ la putere şi PASOK /opoziţia socialistă/. Doi magistraţi greci însărcinaţi cu afacerea s-au deplasat în octombrie trecut în Germania pentru a continua ancheta lor.

×
Subiecte în articol: externe